Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană, nemulţumită de „iertarea” celor de la Apple. Gigantul american nu mai trebuie să plătească retroactiv 13 miliarde de euro

0
26 Sep 2020 08:37:22
Autor: News.ro

Comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager a contestat vineri o decizie a justiţiei europene care respinge ordinul său ca Apple să plătească Irlandei taxe retroactive în valoare de 13 miliarde de euro, acesta fiind un caz de referinţă al eforturilor Comisiei Europene de combatere a facilităţilor fiscale acordate de guverne marilor corporaţii, transmite Reuters.

Curtea Generală din Luxembourg a respins în iulie decizia din 2016 a Comisiei Europene, afirmând că măsura UE nu îndeplineşte condiţiile legale standard pentru a demonstra că Apple a beneficiat de un avantaj incorect.

Vestager a spus că acest caz este important, un semn că eforturile ei pentru ca firmele multinaţionale să plătească impozite corecte vor continua.

”Decizia Curţii Generale ridică probleme legale importante, relevante pentru Comisie în aplicarea regulilor referitoare la ajutoarele de stat în cazurile referitoare la fiscalitate”, a declarat Vestager într-un comunicat. Potrivit acesteia, ”Comisia consideră, cu respect, că decizia Curţii Generale a făcut un număr de erori legale”.

Vestager a mai spus că este nevoie de o legislaţie care să acopere lacunele legislative şi să asigure transparenţa, ea făcând apel ca ţările din UE să îşi reformeze legile.

Apple a afirmat că decizia curţii dovedeşte că a respectat întotdeauna legile irlandeze şi că problema este legată mai mult de locul unde ar trebui să plătească taxe, decât de sumă.

Ministerul irlandez de Finanţe Paschal Donohoe a spus că Irlanda a arătat întotdeauna în mod clar că Apple a plătit taxe corect în Irlanda şi că ţara nu a acordat vreun ajutor companiei.

Cazul Comisiei s-a concentrat pe două decizii fiscale ale Irlandei despre care afirmă că au redus artificial obligaţiile fiscale ale Apple timp de peste două decenii, care în 2014, au fost de 0,005%.

Vestager are trei investigaţii fiscale în curs, acordurile Ikea şi Nike cu Olanda şi un acord al Huhtamaki cu Luxembourg.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările