Compania Dyson va face recurs la decizia Tribunalului General al Uniunii Europene de a nu-i acorda despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciocan judecator bani

Tribunalul General al Uniunii Europene a hotărât neacordarea de despăgubiri companiei Dyson din cauza Regulamentului de Etichetare Energetică, care a fost foarte derutant pentru cumpărătorii europeni şi a plasat Dyson într-un dezavantaj nedrept, consideră reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, decizia Tribunalului vine în urma unei dispute juridice de cinci ani, care a dus la anularea regulamentului în 2018. „Dyson va contesta decizia începând de astăzi”, au informat oficialii Dyson.

Etichetarea Energetică a Comisiei, introdusă în septembrie 2014, a indus în eroare cumpărătorii prin supraestimarea eficienţei energetice a aspiratoarelor cu sac, determinând oamenii să cumpere produse inferioare. Acest aspect a dezavantajat tehnologia Dyson, ducând la pierderi de vânzări şi la creşterea costurilor - inclusiv a celor asociate cu ingineria, cercetarea şi dezvoltarea.

Comentând asupra hotărârii, un purtător de cuvânt Dyson a spus: „În 2017, Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă din Europa, a stabilit în termeni clari ideea conform căreia Comisia nu poate testa în mod valid un aspirator atunci când este gol de praf şi că, prin stipularea ilegală a obligativităţii testării realizate pe un aspirator cu sac gol, Comisia şi-a încălcat propriile legi şi a ignorat dovezile aduse de Dyson. Acum, hotărând asupra cererii de despăgubire făcute de compania Dyson, Tribunalul Uniunii Europene, în ciuda faptului că a acceptat decizia Curţii Europene de Justiţie, pare să dorească să rescrie istoria. Instituţia încearcă să argumenteze că testarea aspiratoarelor cu praf acumulat în sac este inexactă. Acest lucru este pur şi simplu fals. Curtea a acceptat scuzele întortocheate şi nerealiste ale Comisiei pentru a evita acceptarea răspunderii pentru faptele sale greşite.

Tribunalul a ales să se întoarcă la decizia anterioară a Curţii Europene de Justiţie şi nu pare îngrijorat de faptul că executivul UE şi-a încălcat propria lege şi a ignorat dovezile companiei Dyson – instituţia declară că nu este suficient de evident pentru a putea justifica despăgubirile. Acest lucru este o insultă la adresa milioanelor de cumpărători care au fost induşi în eroare şi ignoră total prejudiciul substanţial – ce ajunge la 150 de milioane de lire sterline – cauzat companiei Dyson. Între timp, Comisia se retrage nevătămată, în ciuda faptului că a favorizat lobby-ul european pentru dispozitivele cu sac, inclusiv pe marii producători germani.

Dyson va face recurs, deoarece nu suntem de acord cu afirmaţia Curţii că ar exista îndoieli cu privire la testarea pe baza sacului încărcat cu praf. Aceste metode de testare au fost adoptate cu zeci de ani în urmă de organizaţiile internaţionale de standardizare şi aplicate de laboratoare de testare, organisme de standardizare în publicitate şi tribunale din Europa şi din lume, fără îndoială. Această hotărâre creează un precedent foarte îngrijorător pentru viitoarele reglementări din Europa şi face posibilă din nou inducerea în eroare a consumatorilor. 

Reglementarea inadecvată dă greş în faţa consumatorilor, limitează inovaţia, afectează locurile de muncă disponibile şi încetineşte creşterea. Tehnologia Dyson a fost dezavantajată semnificativ de etichetarea energetică, ceea ce a dus la pierderi de vânzări şi la costuri semnificative de inginerie, cercetare şi dezvoltare, ca să nu mai vorbim de cinci ani de contestare legală pentru a o vedea anulată. Aceasta a deviat timp şi resurse preţioase de la ceea ce ar fi trebuit să facem – inventarea şi dezvoltarea de noi produse eficiente din punct de vedere energetic. Este acesta într-adevăr cel mai bun mod prin care companiile de tehnologie se pot concentra pe dezvoltarea de produse mai ecologice?”

Regulamentul de etichetare, întocmit de Comisia Europeană, prevedea că aspiratoarele erau testate goale şi fără praf pentru gradare. Spre deosebire de unele dispozitive ciclonice, aspiratoarele care se bazează pe saci şi filtre pentru a separa praful de fluxul de aer se pot înfunda cu praf de îndată ce aspiratorul este utilizat, ducând adesea la o pierdere a puterii de aspirare. Ca atare, consumatorii cumpărau un dispozitiv care pretindea că are clasa A (în conformitate cu testarea UE, fără praf), dar atunci când era folosit în casă şi umplut cu praf, performanţa i-ar fi putut scăzut la clasa G.

În urma contestaţiei juridice făcută de compania Dyson, a cărei soluţionare a durat 5 ani (2013 – 2018) şi a recursului prin Curtea Europeană de Justiţie, reglementările s-au dovedit a fi ilegale, iar eticheta a fost îndepărtată de pe aspiratoare. În acest caz recent, Dyson a solicitat despăgubiri de 150 de milioane de lire sterline prin Tribunalul General al Uniunii Europene.

Dyson a susţinut în mod constant că limitele privind puterea motorului, împreună cu progresele tehnologice care duc la creşterea nivelelor de eficienţă energetică, sunt o modalitate mult mai eficientă de a stimula inovaţia şi de a reduce impactul asupra mediului. Limitele de putere provoacă companiile să inoveze, pentru a utiliza fiecare joule de energie într-un mod mai eficient. Astfel de reglementări stabilesc un obiectiv clar, apoi permit companiilor să aibă libertatea de a stabili cum să-l atingă.

Cronologie

Septembrie 2014: Eticheta Energetică pentru aspiratoarele cu fir a intrat în vigoare în toată Europa, în ciuda faptului că Dyson a susţinut că limitarea puterii motorului era cea mai eficientă modalitate de a reduce consumul de energie al aspiratoarelor.

11 noiembrie 2015: Tribunalul General al Uniunii Europene a respins afirmaţiile făcute de compania Dyson şi a susţinut că testarea realizată cu sacul plin de praf nu este fiabilă sau „reproductibilă” şi, prin urmare, nu poate fi adoptată. Această decizie a trecut cu vederea faptul că o metodă de testare bazată pe praf a fost concepută de Comisia Electrotehnică Internaţională (IEC), o organizaţie internaţională de standardizare, şi a fost adoptată de organismele de testare  pentru consumatori şi producătorii din întreaga lume. De asemenea, a ignorat faptul că alte aparate, cum ar fi maşinile de spălat, cuptoarele şi maşinile de spălat vase, sunt testate încărcate. Noi am subliniat că Dyson efectuează teste pe baza mai multor varietăţi de praf şi resturi reale din casă, inclusiv biscuiţi pentru câini, Cheerios (ambele versiuni europene şi americane), praf, puf şi nisip. De asemenea, am făcut teste de utilizare simulată, inclusiv scăparea din mână a aspiratoarelor noastre, trântirea lor de uşi şi aruncarea lor pe scări... în mod repetat.

25 ianuarie 2016: Dyson a contestat hotărârea Tribunalului General la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE).

11 mai 2017: Instanţa a admis recursul formulat de Dyson împotriva deciziei instanţei inferioare prin care se precizează în argumentare că testul trebuie să adopte, acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, „o metodă de calcul care să permită măsurarea performanţei energetice a aspiratoarelor în condiţii de utilizare pe cât se poate de apropiate celor reale”. Cazul a fost retrimis Tribunalului pentru reconsiderare.

8 noiembrie 2018: Tribunalul General European a anulat regulamentul.

Martie 2019: Dyson depune cerere de despăgubire.

Ianuarie 2021: Audierea pentru daune. 

Decembrie 2021: Hotărâre pronunţată.

Dyson a început afacerea într-o magazie lângă Bath, Marea Britanie, şi a crescut constant de la înfiinţarea sa în 1993. Astăzi, Dyson este o companie globală de tehnologie cu componente de inginerie, cercetare, dezvoltare şi operaţiuni de testare în Marea Britanie, Malaezia, Singapore şi Filipine. Dyson are 10.551 de brevete şi brevete în proces de aşteptare la nivel global. Dyson angajează direct peste 14.000 de oameni la nivel global, inclusiv 6.000 de ingineri şi oameni de ştiinţă. Bazându-se pe reţeaua sa globală de cercetare şi dezvoltare, Dyson realizează planuri ambiţioase de a dezvolta noi tehnologii împreună cu echipe la nivel global, axate pe celule de baterii în stare solidă, motoare electrice de mare viteză, sisteme de vizualizare, tehnologii machine learning şi investiţii în A.I. Echipa de robotică internă a Dyson este una dintre cele mai mari din Marea Britanie. Pe lângă activitatea internă în creştere, Laboratorul de Robotică Dyson de la Imperial College din Londra îşi continuă programul de cercetare pe termen lung.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite