Compania franceză de utilităţi Engie va plăti în euro pentru gazele ruseşti. „Astfel nu suntem expuşi riscului valutar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Compania franceză de utilităţi Engie va plăti Gazprom în euro pentru gazele ruseşti, a anunţat marţi directorul general Catherine MacGregor, transmite Reuters.

„Plătim în euro şi astfel nu suntem expuşi riscului valutar", a declarat şeful Engie. Oficialul a explicat că s-a ajuns la un acord cu Gazprom, conform aşteptărilor companiei privind valuta şi în concordanţă cu sancţiunile europene, informează Agerpres.

Engie a confirmat că şi-a redus expunerea directă la Gazprom, de la un nivel maxim de 15 TWh la aproape 5 TWh, la finalul lunii martie.

Acţiunile Engie au urcat marţi la Bursa de la Paris cu 6,2%, după ce compania a raportat profituri trimestriale peste estimări şi a îmbunătăţit previziunile pentru 2022.

În contextul creşterii preţului energiei, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, Engie şi-a îmbunătăţit previziunile pentru 2022, când ar urma să înregistreze venituri de 3,8-4,4 miliarde de euro, faţă de ţinta precedentă, de 3,1-3,3 miliarde de euro. În primul trimestru din 2022, veniturile Engie au urcat cu 85%, la 25,6 miliarde de euro, în timp ce profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) a crescut cu 74%, la 3,5 miliarde de euro.

Engie, ca şi alte companii din Europa, se pregăteşte pentru o eventuală tăiere a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa, diversificându-şi sursele de aprovizionare şi importând „masiv" gaze naturale lichefiate (GNL). Compania a încheiat recent un acord de achiziţionare de GNL pe 15 ani cu firma americană NextDecade Corp.

De asemenea, extinderea pe segmentul energiei regenerabile este o altă parte a răspunsului Engie, a afirmat MacGregor. Gazele ruseşti erau responsabile pentru 20% din livrările Engie şi pentru 40% din necesarul de gaze al Europei. 

Comisia Europeană a anunţat, la începutul acestei săptămâni, cum pot plăti companiile din UE pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile impuse Rusiei de blocul comunitar, conform unui document actualizat consultat de Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Conform documentului consultat de Reuters, Comisia Europeană a confirmat poziţia sa anterioară conform căreia sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

Aproape toate contractele de achiziţii ale firmelor din UE cu Gazprom sunt în euro sau dolari.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată.

Companiile trebuie să precizeze clar că atunci când plătesc în euro sau dolari, consideră deplin îndeplinite obligaţiile lor conform contractelor existente. Trebuie să se înţeleagă că „astfel de plăţi în moneda respectivă despovărează operatorul economic de obligaţiile de plată conform acelor contracte, fără orice acţiuni suplimentare din partea lor privind plata", se arată în document.

Îndeplinindu-şi obligaţiile odată ce depozitează euro sau dolari, o companie ar putea evita să fie implicată în tranzacţii cu Banca Centrală a Rusiei, care este pe lista entităţilor sancţionate, şi care ar putea fi implicată în convertirea euro în ruble, mai transmite sursa citată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite