Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Companie farmaceutică, acuzată că a provocat moartea a peste 2.000 de persoane cu un medicament pentru diabet, prescris şi pentru slăbit

1
24 Sep 2019 09:02:07
Autor: Afrodita Cicovschi

O importantă companie farmaceutică din Franţa este acuzată că a provocat moartea a 2.000 de persoane cărora li s-a administrat un medicament pentru diabet, prescris şi pentru slăbit, compania contestând însă numărul deceselor, despre care spune că ar fi fost doar 3.

În Franţa a început un proces major legat de medicamentul pentru diabet Mediator, prescris şi pentru slăbit, al companiei farmaceutice private Servier, care ar fi provocat moartea a până la 2.000 de oameni, transmite Reuters, citat de news.ro.
 
Servier este acuzată că a înşelat utilizatorii în privinţa efectelor mortale ale medicamentului utilizat mai târziu pentru tratarea diabeticilor supraponderali.
 
Acest caz, în care Servier este acuzată de înşelăciune şi crimă, este considerat unul dintre cele mai mari scandaluri din sectorul francez al sănătăţii.
 
Servier a negat acuzaţiile, afirmând că nu a minţit în privinţa efectelor secundare.
 
Experţi în domeniul sănătăţii consideră că medicamentul mediator ar fi putut să provoace moartea a 500-200 de oameni, înainte de a fi scos de pe piaţă, în 2009.
 
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Franţa este judecată la rândul ei, fiind acuzată că nu a luat măsuri pentru a preveni moartea sau îmbolnăvirea pacienţilor.
 
Procesul implică peste 2.600 de reclamanţi şi 21 de inculpaţi şi se va desfăşura pe parcursul a aproximativ şase luni.
 
În timpul procesului va fi analizat şi motivul peentru care acest medicament, introdus pe piaţă în 1976, a putut fi comercializat atât de mult timp, în pofida diferitelor avertismente.
 
Avocaţii reclamanţilor argumentează că producătorul medicamentului a înşelat în mod voit pacienţii, pe parcursul a zeci de ani, şi că acest lucru a fost susţinut de indulgenţa autorităţilor.
 
Servier este acuzată că a câştigat cel puţin 1 miliard de euro din vânzările Mediator.
 
Un studiu a estimat că 500 de decese au legătură cu administrarea Mediator în perioada 1976-2009. Un al doilea studiu estimează numărul deceselor la 2.000.
 
Servier neagă aceste cifre, afirmând că există doar trei cazuri dovedite în care decesele sunt atribuite utilizării Mediator. În alte cazuri, decesele au fost influenţate de factori agravanţi.
 
Servier a arătat că va continua să acorde compensaţii victimelor şi că a plătit pacienţilor aproape 132 de milioane de euro.
 
Mai multe state europene, între care Spania şi Italia, au interzis medicamentul Mediator la începutul anilor 2000.
 
Bazat pe o moleculă numită benfluorex, Mediator a fost dezvoltat iniţial în 1976, ca medicament de reducere a grăsimilor din sânge, iar ulterior a fost prescris diabeticilor pentru a-i ajuta să piardă din greutate.
 
La momentul scoaterii de pe piaţă, se crede că circa 5 milioane de oameni au luat Mediator, acesta aflându-se printre primele 50 cele mai prescrise medicamente din Franţa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ana_
25.09.2019, 06:55:41

După 10 ani începe procesul? Câți oameni au mai murit de atunci? Coșmar.