Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Companiile aeriene vor să investească miliarde de dolari în taxiuri zburătoare

0
12 Jun 2021 10:37:29
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook Embraer SA
Foto: Facebook Embraer SA

Taxiurile zburătoare sunt cu un pas mai aproape de a deveni un accesoriu care străbate peisajele urbane, întrucât un efort urmărit cu atenţie a fost dezvăluit în Los Angeles, iar o serie de companii din Marea Britanie şi Brazilia au făcut descoperiri comerciale, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, compania britanică Vertical Aerospace Group a primit comenzi condiţionate pentru până la 1.000 de avioane electrice, care ar putea să coste până la patru miliarde de dolari, de la o serie de companii aeriene printre care se numără American Airlines Group Inc. şi Virgin Atlantic Airways Ltd.
 
În paralel, constructorul brazilian de avioane Embraer SA a anunţat că poartă discuţii pentru a transforma divizia sa care dezvoltă avioane electrice capabile să decoleze şi să aterizeze vertical într-o companie publică, un anunţ care a impulsionat cotaţia acţiunilor Embraer.
 
În California, start-up-ul Archer Aviation Inc. şi-a prezentat viitorul concept de taxi zburător, denumit Maker, după ce a obţinut o investiţie de 20 de milioane de dolari din partea companiei aeriene United Airlines Holdings Inc. Această companie intenţionează să cumpere până la 200 de avioane produse de Archer Aviation.
 
Chiar dacă niciun taxi zburător nu a fost aprobat pentru a fi utilizat în scop comercial, Autoritatea de reglementare în sectorul aeronautic din Europa estimează că aprobările ar putea fi acordate chiar din 2024.
 
Companiile aeriene au început deja să lanseze comenzi pentru că văd un potenţial pentru a dezvolta o nouă linie de business care are legătură cu transportul local, pe măsură ce principala lor activitate, legată de transportul oamenilor pe distanţe lungi, este supusă la presiuni din cauza emisiilor de CO2 şi a pandemiei de Covid-19.
 
„Credem că acesta este începutul următoarei evoluţii a mobilităţii aeriene urbane. Acesta este probabil la fel de important ca era avioanelor cu reacţie", spune Domhnal Slattery, director general la compania de leasing de avioane Avolon Holdings Ltd., care a decis să investească 15 milioane de dolari în Vertical Aerospace.
 
Taxiurile zburătoare sunt concepute pentru a transporta doar câţiva pasageri, fiind comparabile cu un elicopter electric. Însă sunt mai silenţioase, mai agile şi nu emit CO2, pentru că utilizează mai multe motoare electrice. Aceste avioane sunt concepute pentru a face curse pe distanţe scurte, pe o distanţă de 100 de mile (160 de kilometri) şi ar putea să îi transporte pe cei care vor să facă rapid naveta până la aeroport sau pentru o ieşire la sfârşit de weekend.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările