Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Companiile din Germania cer cu disperare muncitori străini. „Standardul de viaţă e pus în pericol de dezechilibrul de pe piaţa muncii”

7
6 Jul 2022 17:09:35
Autor: Melania Agiu
Muncitori într-o fabrică din Germania FOTO Shutterstock
Muncitori într-o fabrică din Germania FOTO Shutterstock

Germania are nevoie de mai mulţi muncitori străini şi politici mai eficiente pentru integrarea lor pe piaţa muncii, dacă vrea să îşi salveze sistemul de securitate social de la colaps în viitor, a avertizat miercuri producătorul de componente auto Continental AG.

„Impactul schimbărilor demografice, al decarbonizării şi digitalizării este uriaş. Dezechilibrul de pe piaţa muncii pune în pericol nu doar standardul de viaţă din Germania. Sistemele noastre sociale sunt de asemenea în pericol să intre în colaps", a avertizat directorul de relaţii umane şi sustenabilitate de la Continental, Ariane Reinhart, transmite Agerpres.
 
Continental, o companie renumită la nivel mondial pentru anvelopele sale, are nevoie de 2.500 de muncitori calificaţi în Germania numai în acest an, în special în domeniile tehnologia informaţiei şi logistică.
 
Potrivit lui Ariane Reinhart, Germania trebuie să elimine birocraţia şi să pună la punct un concept pentru imigraţia controlată a muncitorilor străini precum şi pentru o recalificare mai rapidă decât în trecut a celor care caută un loc de muncă.
 
Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea numărului de tineri care intră pe piaţa muncii va face ca Germania să aibă cu cinci milioane mai puţini muncitori la finele acestui deceniu comparativ cu numărul actual, a estimat la începutul anului Holger Schaefer, economist şef la institutul economic IW din Koln.
 
Schaefer a prognozat atunci că numai în 2022 forţa de muncă din Germania va scădea cu peste 300.000 de persoane, dacă imigraţia nu va veni să acopere acest gol.
 
Continental nu este singura companie germană care cere cu disperare muncitori străini. Deficitul de personal din industria aeriană a provocat un haos în aeroporturile din Germania, tocmai când începe sezonul vacanţelor de vară, forţând Guvernul de la Berlin să pregătească un cadru legal care să urgenteze angajarea de personal de securitate de peste hotare, mulţi dintre ei din Turcia.
 
Grupul Continental are aproximativ 232.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 59.000 în Germania.
 
Toate cele 5 divizii Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine şapte unităţi de producţie şi patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Braşov şi Iaşi. Continental avea la finalul anului 2018, peste 20.000 de angajaţi în România, din care o treime erau ingineri şi informaticieni în centrele de cercetare şi dezvoltare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

in bogus, again...
6.07.2022, 17:20:12

da' de ce nu relocheaza capacitatile de productie care nu pot fi acoperite cu muncitori locali in tarile in care locuiesc muncitorii disponibili? se pastreaza capacitatea de productie si veniturile, chiar daca in alta locatie si cu un oarecare minus provocat de taxele si impozitele locale dar compensat oarecum de salariile mai mici, nu apar probleme cu relocarea miinii de lucru, si nu apar nici probleme sociale legate de auslanderi, n'asha?

-3 (5 voturi)
bou baltii 7
7.07.2022, 01:17:22

CORECT, PROBLEMA E CU JEG URILE CE TI-AU DAT - , TRAD ATORII ASTIA REPREZINTA INTERESELE ALTORATIN VOIT SALARIILE MICI IN ROMANIA SI FORTEAZA POPULATIA SA EMIGREZE

-1 (3 voturi)
Jason--Bourne
6.07.2022, 17:23:15

Problema in Germania este alta si anume ca exista un sistem de sclavie moderna,se gaseste de munca doar prin agentii de recrutare de munca,private,iar salarile sunt de o mizerie nemaintalnita si ma refer chiar si la cei cu recalificare facuta la ei in tara !Deficit de munca este mai mult atunci cind NU vrei sa platesti salarii decente !

-8 (12 voturi)
Marian Petrescu
6.07.2022, 18:32:42

Atat timp cat vin cu salarii de 1400 de euro fara cazare si mancare o sa caute mult si bine,poate in Vietnam sau Sierra Leone o sa aiba mai mult succes dar in Romania nici o sansa.

+2 (2 voturi)
Mihai Radulescu
6.07.2022, 21:59:14

Unde sunt cei peste 1 milion de imigranti adusi cu surle si trambite in 2015.atunci lozica era''ei ne vor plati pensiile noastre".Tineri si sanatosi stau linistiti cu cazare.masa si bani de buzunar iar pensionarii si nu numai ei traiesc de azi pe maine.Bravo lor daca se poate.

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările