Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Companiile de transport şi logistică din Ucraina vor beneficia de sprijin de la BERD pentru a-şi menţine exporturile

0
13 May 2022 12:17:44
Autor: Melania Agiu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vrea să ajute companiile de transport şi logistică din Ucraina prin acordarea de sprijin financiar pentru a-şi menţine exporturile, a anunţat Matteo Patrone, director general BERD pentru Europa de Est, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi de la Marea Neagră şi Marea Azov care au fost capturate de forţele ruseşti.
 
„Porturile Mariupol, Berdiansk şi Skadovsk de la Marea Azov, precum şi portul Herson de la Marea Neagră, sunt închise până la restabilirea controlului", a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii, informează Agerpres.
 
Ucraina, un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, însă, după invazia rusească, a fost obligată să apeleze la calea ferată, pe la graniţa de vest. Mai mulţi oficiali din Ministerele Agriculturii şi Transporturilor din Ucraina au anunţat că ţara vecină vrea să îşi majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile româneşti de la Marea Neagră.
 
BERD intenţionează să acorde o linie de finanţare companiei ucrainene de căi ferate UZ pentru a o ajuta să rămână pe linia de plutire şi să exporte mai multe bunuri ucrainene, a declarat Matteo Patrone pentru Reuters, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
 
„Lucrăm cu companiile de transport şi logistică să vedem cum le putem sprijini cu linii de finanţare". Iniţiativa include Poşta Ucraineană, alte companii din sectorul public şi cel privat, precum şi municipalităţile, a informat oficialul BERD.
 
Discuţiile dintre BERD şi Ministerul Infrastructurii din Ucraina analizează moduri de a moderniza infrastructura de transbordare, a explicat Patrone.
 
Aceasta a adăugat că BERD este în stadiul preliminar al negocierilor privind liniile de finanţare necesare pentru a ajuta statele vecine ale Ucrainei să facă faţă întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.
 
„Discutăm de asemenea cu compania energetică ucraineană Naftogas acordarea unei linii de finanţare", a adăugat el.
 
Pentru sprijinirea economiei ucrainene, BERD intenţionează să cheltuiască un miliard de euro în acest an.
 
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, estimează la 500-600 miliarde de euro costul pagubelor provocate Ucrainei de război. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările