Consilier al lui Vladimir Putin: Europa va pierde un trilion de euro dacă mai menţine sancţiunile împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE a impus sancţiuni sectorului energetic rus, celui financiar, dar şi industriei de apărare din cauza acţiunilor Moscovei în Ucraina
UE a impus sancţiuni sectorului energetic rus, celui financiar, dar şi industriei de apărare din cauza acţiunilor Moscovei în Ucraina

Statele Uniunii Europene (UE) ar putea pierde până la un trilion de euro, sau circa 1,2 trilioane de dolari, dacă vor continua politica de sancţiuni împotriva Rusiei, a declarat Sergey Glazyev, consilier pe probleme economice al preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Practica aplicării de sancţiuni împotriva Rusiei va afecta, eventual, negativ chiar statele membre UE“, a afimat Glazyev la o conferinţă pe teme economice la Kîrgîzstan, citat de Itar-Tass.

Integrarea eurasiatică ar putea deveni o bună alternativă pentru cooperarea economică cu Europa, a mai afirmat el. El a adăugat: „Ţinteşte reducerea influenţei Vestului asupra ţărilor noastre“.

Consilierul Kremlinului a explicat că economiile statelor europene au înregistrat recent o „cădere catastrofică“, contrastând cu creşterea bunăstării Chinei şi a puterii sale economice.

Glazyev a subliniat că stabilirea Uniunii Economice Eurasiatice, văzută ca o alternativă la Uniunea Europeană, nu este „motivată politic“, ci este destinată creşterii economice în statele membre.

Uniunea Eurasiatică va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi are ca membri Rusia, Belarus şi Kazahstan. De asemenea, şi alte state au anunţat că vor să adere, respectiv Armenia şi Kîrgîzstan. Uniunea Eurasiatică nu a decis încă dacă dacă va crea o monedă comună, deoarece acest lucru înseamnă armonizarea legislaţiei fiscale, a mai spus Glazyev.

Rosneft a cerut ajutor de stat de 49 de miliarde de dolari

SUA şi UE au anunţat mai multe rânduri de sancţiuni economice ţintind sectoarele energetic, financiar sau industriei de apărare în urma anexării Crimeei şi a sprijinirii separatiştilor din estul Ucrainei. Ca urmare, Rosneft a cerut un ajutor de stat de 49 de miliarde de dolari, iar o serie de bănci au avut nevoie de injecţii de capital.

De asemenea, grupul Novatek – al doilea producător rus de gaze naturale, după Gazprom, controlat de către oligarhul Ghenadi Timcenko – a cerut un ajutor de 3,7 miliarde de dolari pentru proiectul Yamal, unde se va construi un terminal uriaş de gaze naturale lichefiate, potrivit Reuters.

Rubla s-a depreciat cu 30%, Banca Centrală a cheltuit 70 de miliarde de dolari ca să ţină cursul

Concomitent cu sancţiunile a avut loc şi o scădere preţului barilului la ţiţei, de la 110 dolari pe baril până la valori apropiate de 80 de dolari. Drept urmare, rubla s-a depreciat cu aproape 30% faţă de dolarul american, iar Banca Centrală a Rusiei a cheltuit 70 de miliarde de dolari pentru a o apăra.

Drept răspuns, Rusia a impus în august propriile sancţiuni la importurile de carne de vită, porc, pui, peşte, fructe, legume şi produse lactate din Australia, Canada, Norvegia, SUA şi UE.

De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin declara zilele trecute că sancţiunile au şi o parte bună, el numind printre avantaje faptul că au stimulat producţia internă a bunurilor interzise. De asemenea, el a spus că şi sancţiunile Rusiei au efecte grave, Comisia Europeană estimând la 5-6 miliarde de euro impactul embargoului pe produse alimentare.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia-4" target="_blank">View the story "sanctiuni rusia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite