Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Controversata bancă a lui Putin intră în Europa

9
6 Sep 2019 19:33:12
Autor: Elena Deacu

Banca Internaţională de Investiţii (BII) urmează să îşi finalizeze reforma complexă prin relocarea la Budapesta, capitala Ungariei, în ciuda controverselor diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ruseşti, scrie Al Jazeera.

Banca de dezvoltare susţinută de Moscova a anunţat weekendul trecută că în septembrie va organiza prima întâlnire a consiliului de guvernatori după mutarea în Uniunea Europeană, semnalând startul operaţiunilor la noua sa bază.

Prim-ministrul ungar naţionalist-populist Viktor Orban insistă că găzduirea BII va extinde orizonturile economice ale ţării şi va promova Budapesta drept un centru financiar pentru Europa Centrală şi de Est (ECE). Cu toate acestea, criticii susţin că banca este un front pentru o operaţiune a serviciilor de informaţii ruseşti care ameninţă UE şi NATO.

Înviată de preşedintele rus Vladimir Putin din cenuşa băncii societice de dezvoltare Comecon, BII se mândreşte cu nouă state drept membre. Cinci dintre ele – Ungaria, Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia – sunt foste state comuniste acum în UE şi NATO.

Cuba, Mongolia, Vietnam şi Rusia sunt celelalte. BII insistă că nu este rusească, în ciuda faptului că Moscova controlează o participaţie de 47% în bancă. Ungaria deţine 12,87%.

BII va fi „prima şi singura bancă de dezvoltare multilaterală cu sediul în ECE”, potrivit unui blog scris de purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar  Zoltan Kovacs, care nu a răspuns întrebărilor adresate de Al Jazeera. Banca va oferi companiilor ungare acces la piaţa internaţională şi finanţare semnificativă, a scris el.

Criticii argumentează, însă, că aceşti bani vor merge în mod exclusiv către o reţea de oligarhi pe care Orban i-a însărcinat să controleze anumite sectoare economice şi să beneficieze de volume uriaşe de fonduri europene care intră în Ungaria.

Jucând la două capete

Cu un bilanţ estimat la numai 1,3 miliarde de euro, „banca supranaţională” nu se află nici măcar printre cele mai mari 10 bănci din Ungaria, dar personalul se va ridica la 100 de angajaţi. Acest lucru a stârnit îngrijorări că Budapesta nu îşi va deschide uşa doar pentru bancheri.

„Este mai probabil că va face Budapesta un centru de informaţii rusesc, decât un centru financiar”, a declarat Andras Biro-Nagy, de la Policy Solutions, un think-tank liberal din Budapesta.

CEO-ul BII Nikolai Kosov stârneşte alte îngrijorări. Părinţii lui au fost ambii ofiţeri KGB în Ungaria, în timp ce sovieticii înăbuşeau revoluţia din 1956 din Ungaria. El este de asemenea un confident al lui Putin, potrivit lui Attila Ara Kovacs, membru în Parlamentul European (PE) din partea partidului de opoziţie Demokratikus Koalicio, care face parte din subcomisia de securitate şi apărare a PE.

Se presupune că Guvernul a acordat către BII un statul diplomatic deplin. Personalul şi oaspeţii vor putea intra UE în mod liber, cu posibilitatea de a submina sancţiunile impuse Moscovei de Vest, pe care Orban le-a criticat adesea. Autorităţile ungare nu vor avea niciun drept să supravegheze activităţile băncii.

„Este prostesc să crezi că serviciile de securitate ungare au abilitatea de a le controla pe cele ruseşti în vreun fel”, a declarat parlamentarul independent Akos Hadhazy.

Astfel, persistă îngrijorările că sosirea BII este doar ultimul pas în întoarcerea lui Orban către est. Prim-ministrul ungar este văzut drept cel mai apropiat lider UE de Putin, cu care împărtăşeşte o înclinaţie pentru ceea ce Orban a descris „democraţie iliberală”.

„În loc să apere Ungaria de interferenţa rusească malignă, Orban pare să o salute”, arată un raport al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA.

Secretarul de stat Mike Pompeo l-a avertizat pe ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto asupra BII, într-o vizită recentă, a menţionat Daniel Berg, un membru al partidului ungar de opoziţie Momentum.

În august, presa ungară a transmis că Orban a promis să fie cu ochii pe noii săi invitaţi. Washingtonul ar fi blocat deja planurile BII de a se muta vizavi de ambasada americană la Budapesta. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Smeritu Pahomie
6.09.2019, 19:53:35

Greu de intrat in Europa o Banca care sa nu fie condusa de evreii mossadului....

0 (4 voturi)
Ion Capsuna
6.09.2019, 20:33:54

Lasati , bre vrajeala! Germania si Franta pot face afaceri cu Rusia, retul pirlitilor, nu! Ba, banii nu ai miros! Las da fie, las sa vie cit mai multi, cu locuri de munca si investitii!

+1 (5 voturi)
_wakki m
6.09.2019, 20:52:26

cum să nu, uite că face Orban afaceri cu rusia o să-i iasă pe nas, și lui și ungurilor se pare că au cam uitat lecția din 56 rusnecii nu aduc locuri de muncă sau investiții, ci jaf și distrugere, sau spionaj în cel mai bun caz bre

+1 (5 voturi)
Ion Capsuna
6.09.2019, 20:57:01

@ waki Vom trai si vom vedea! Deocamdata, am facut noi afaceri cu unii de-si ziceau cinstiti, a la Bechtel si Microsoft, si ne iese noua pe nas...!

+3 (5 voturi)
A4___ A4___
6.09.2019, 21:07:29

locuri de munca aduc gramada la Paks nu ma trebe sa stii rusa--------------- investitia o plateste din pakate poporul ungur in numele lui O1G adika Orban e un geci ( a spus-o Simiscska foarte corect) . Jaf rusesc nu am vazut din 1990 incoacse pacsilea................ distrugere nici pe atat. spionaj este peste tot inclusiv in Rrrrrrrroma-nia.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările