Coreea de Sud este cea mai inovativă economie din lume. Câţi bani alocă ţările lumii pentru cercetare - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economiile care aplică inovaţii au şi performanţe economice remarcabile
Economiile care aplică inovaţii au şi performanţe economice remarcabile

În clasamentul efectuat de Bloomberg al celor mai inovative economii, Coreea de Sud s-a clasat pe primul loc, urmată de Germania, Suedia, Japonia şi Elveţia. Indicele a fost calaculat pe baza fondurilor alocate pentru cercetare şi dezvoltare şi ponderea comapaniilor de înaltă tehnologie.

Coreea de Sud a avut cele mai mari scoruri din lume la valoarea adăugată în producţia industrială, ca şi în eficienţa terţiară – un indicator care include numărul de studenţi şi ponderea absolvenţilor de la facultăţile de ştiinţe şi de inginerie.

Dacă ţara ocupă un modest loc 39 la produtivitate, este a doua la cheluielile de cerecetare-dezvolare, la densitatea companiilor de înaltă tehnologie şi a şasea după ponderea cerecetătorilor în total angajaţi.

În timp ce în general, poziţiile de top sunt ocupate de ţările care investesc în dezvoltarea de noi tehnologii şi au o cotă ridicată din personalul ştiinţific global, discuţiile în Coreea de Sud sunt despre cum economia poate obţine mai multă valoare din inovare, spune Marcus Noland, director de studii la Institutul Peterson din Washington, specializat pe Coreea de Nord şi de Sud.

Ideile noi care se nasc în Silicon Valley se pot transforma în start-upuri de succes care se adaugă la economia SUA, însă în Coreea de Sud noutăţile se implementează în imediata apropiere a locului de muncă.

„Dacă eşti cercetător la Samsung Electronics, şi ai o idee nouă strălucită, nu pleci, îţi faci propria firmă şi cauţi un fond de investiţii care să finanţeze dezvoltarea afacerii. În cazul ăsta managementul Samsung se implică”, explică profesorul american diferenţa sistemului coreean.

Coreea de Sud se află din punct de vedere al scorului obţinut pentru inovare, foarte aproape de Germania şi depăşeşte Jponia (locul 4) şi China (locul 21) şi se află într-o concurenţă economică puternică în zona asiatică.

„Este poziţionată între China, cu o forţă de muncă ieftină şi de cealaltă parte se află Japonia, mai avansată tehnologic, astfel că în economie se manifestă un anumit grad de necesitate de a-şi îmbunătăţii performanţele”, explică Noland.

Recent, turbulenţele de pe pieţele financiare din China au afectat Coreea de Sud, banca centrală fiind nevoită să reducă prognoza pentru creşterea economică. PIB-ul va creşte cu 3% în 2016, mai puţin decât 3,2% estimat în octombrie. Pentru 2015, creşterea a fost revizuită la 2,6%.

De ce nu apare România în clasament

Cea mai mare economie a lumii, SUA, ocupă locul 8 în acest clasament, în timp ce a doua economie, China se plasează pe poziţia 21. Locul Chinei este rezonabil, deoarece este o economie aflată în dezvoltare, care de regulă copiază tehnologiile, nu le dezvoltă ea singură.

Acelaşi lucru se poate spune despre alte ţări, cu productivitate ridicată, dar care se bazează pe avantajul competitiv al mâinii ieftine de lucru şi nu pe utilizarea tehnologiilor de ultimă oră. Din studiu se observă avansul emisferei nordice faţă de cea sudică.

Între primele 50 de economii inovative, Africa are doar două: Tunisia (46) şi Maroc (48).

Argentina este singura din America Latină, şi se situează pe locul 49. Cea de a 50-a este Kazakhstan.

România nu figurează în clsasament, însă aşa cum explică Bloomberg, nu a au fost incluse ţările pentru care nu au fost disponibile toate datele.

tarile inovatoare
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite