Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Coronataxa, „bacşişul“ cerut bătrânilor pentru susţinerea tinerilor, în restaurante, frizerii şi la stomatolog, în mai multe state europene

24
26 May 2020 09:00:14
Autor: Afrodita Cicovschi

În tot mai multe state europene a apărut o nouă taxă, percepută deocamdată de patronii de restaurante, frizerii şi coaforuri sau în cabinetele stomatologice, existând însă şi propuneri de taxare a pensiilor bătrânilor pentru susţinerea tinerilor.

Un economist belgian a propus o taxă specială pentru persoanele în vârstă pentru a ajuta tinerii să depăşească problemele economice cauzate de coronavirus (Covid-19).
 
Persoanele în vârstă de peste 65 de ani suferă disproporţionat de efectele medicale ale virusului, susţine Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la universitatea din Oxford, sugerând că efectele economice ale pandemiei îi afectează mult mai mult pe tineri.
 
„Generaţia mai în vârstă ar trebui să realizeze că tinerii se sacrifică, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al sănătăţii mintale”, a spus economistul la un post belgian de televiziune.
 
Sugestia lui: un impozit pentru generaţia mai în vârstă, eventual o taxă unică, care va fi folosită pentru a amortiza lovitura pandemiei asupra tinerilor.
 

Coronataxa pe alcool, ajunsă şi în frizerii

 
Acesta nu este însă un caz singular: în Delhi s-a instituit deja un impozit de pandemie, pus pe băuturile alcoolice, taxare luată în calcul şi de alte state după cum relatează presa internaţională.
 
În Italia, saloanele de înfrumuseţare au fost primele care au introdus "taxa Covid" pentru a îşi acoperi "gaura" din buget cauzată de pandemie. O decizie similară a fost luată şi de patronii din Danemarca. Numai că nordicii au fost chiar şi mai inventivi.
 

Restaurante şi cabinetele stomatologice

 
Jurnaliştii de la Finans anunţă că sunt tot mai multe afaceri care încearcă să îşi recupereze cât mai repede pagubele. Acestea sunt ameninţate de faliment după mai bine de două luni în care nu au făcut nicio încasare.
 
Patronii restaurantelor, cabinetelor stomatologice şi frizeriilor au introdus "taxa Covid" de îndată ce au primit undă verde de la autorităţi.
 
Aceştia au spus că este singura soluţie prin care pot reveni la normal. Sunt obligaţi să cumpere cantităţi importante de dezinfectanţi şi materiale de protecţie, iar această cheltuială ajunge să fie suportată de clienţi.
 
Cei de la publicaţia Finans i-au luat un interviu lui Jacob Nieburh, şef al unui restaurant din Silkeborg. Acesta a explicat de ce percepe o taxă de 10 coroane daneze (1.3 euro).
 
"Am angajat o persoană care se ocupă doar de dezinfecţie. Trebuie să îi plătesc salariul. Fără această taxă ar trebui să suport singur această cheltuială. Nu am auzit niciun client să se plângă că este nevoit să achite această sumă modică", a reacţionat Nieburh.
 
Patronii restaurantelor au ţinut să specifice că nu sunt singurii care au luat această decizie şi că, în curând, aceasta va deveni o regulă în toate afacerile. Se aplică deja în cabinetele stomatologice şi în saloanele de înfrumuseţare.
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Aspida
26.05.2020, 09:20:49

. învrăjbirea generațiilor este perpetuă, chiar dacă – sau tocmai de aceea – în prima fază a pandemiei toți se dădeau în vânt că duc grija seniorilor, interzicându-le –mai ferm sau nu– libera circulație… covidul nu alege funcție de vârstă, 😡 DE CE ar trebui ca vârstnicii – majoritatea, pensionari cu mijloace limitate de susținerea existenței, dar, cei mai mulți, cu afecțiuni grele – să fie DOAR ei taxați pentru susținerea viabilității firmelor? 😲 maximă ipocrizie, specifică occidentalilor 😡 din păcate, ai noștri, ca brazii, le vor imita măsurile, pentru că, astfel se mai strânge un ban la buget 😎 🐵♒️

+10 (14 voturi)
Emmanuel Goldstein
26.05.2020, 09:42:22

Problema e ca tinetii nu au un venit garantat, ceea ce in principiu batranii au. Cu economiile contractate, cel mai mult de suferit au cei care sunt activ in campul muncii, pensiile ramanand la fel. Iar presiunea pe sistemul sanitar vine in proportie de 75% de la batrani (in cazul coronavirusului). Nu e neaparat cea mai morala solutie, Tu particularizezi la Romania, unde exista pensii infime (dar sa recunoastem acei batrani nu merg nici la restaurant nici la frizer, deci nu vor fi afectati). Si da covidul alege sa se manifeste diferit in functie de varsta.

-6 (8 voturi)
Ionel Marcu
26.05.2020, 09:27:38

Reducerea la jumătate a capacității restaurantelor nu înseamnă și reducerea la jumătate a cheltuielilor. În plus intervin și cheltuieli cu dezinfecția. Cheltuielile mai mari , evident, trebuie acoperite de clienți prin prețuri mai mari, dar de ce prin bacșișuri? Și care-i legătura cu cei de peste 65 de ani, numai lor și se aplică aceste bacșișuri suplimentare?! Când te gândești că la noi nici măcar de pensiile speciale nu vor să se atingă iar pe unii cu pensie specială de două-zece salarii medii îi mai lasă PSD și PNL să mai ocupe și un post bine plătit la stat!

+5 (5 voturi)
Sorin Ionascu
26.05.2020, 09:54:33

Ioane, NU sunt "bacsisuri", acolo e o traducere proasta, ca sa "dea bine" in plan jurnalizdic. E doar un fel de suprataxa, legala si incasata la vedere (apare pe bonul fiscal), la fel cum exista de multa vreme in Italia "coperto", o taxa unica de 1 sau 2 euro pentru cei care mananca la restaurant si care acopera cheltuieli cu tacamurile si fetele de masa (ea nu se aplica daca stai si comanzi doar bauturi). O alta confuzie este intre aceasta taxa, incasata de la toti clientii, si o posibila taxare suplimentara a pensiilor. Dar, ce sa-i ceri, ea e o "zeita", adica e cu capul in nori. Si plin de "vanturi".

+4 (4 voturi)
dracon
26.05.2020, 09:48:04

Parerea mea este urmatoarea :adunati toti cei peste 65 de ani , impuscati imediat ,confiscarea tuturor bunurilor ,,contributiilor la pensii de la asigurari ,vinderea caselor ,toti banii proveniti trebuie impartitit in trei ,o treime sa intre in bugetul statului ,o treime sa fie preluata de firmele financiare si de asigurari si in Romania o treime sa fie data tinerilor din generatiile ,,fulg de nea '' sa aiba si ei de o tigara cu etnobotanice ,un praf de tras pe nas ,sa plateasca pe cineva sa-i stearg la ..., sa le pregateasca cafeaua si sa le bat cate un cui daca este nevoie ,ca sa nu-si loveasca manichiura !

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările