Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Coronavirusul va fi urmat de o pandemie a datoriilor

10
23 Nov 2020 20:05:09
Deutsche Welle

Pandemia va costa numeroase vieţi omeneşti şi, în acelaşi timp, o pierdere economică de 12 bilioane de dolari. De aceea vor creşte masiv şi datoriile. Nicio ţară nu va scăpa de asta, avertizează FMI.

Performanţa economică se va reduce în acest an marcat de pandemia de coronavirus în întreaga lume, avertizează la unison specialiştii. Nu există niciun indiciu care să ateste altceva. Controverse se poartă doar legat de dimensiunea reculului economic şi de şansele de calmare a situaţiei pe termen mediu.

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au publicat săptămânile trecute prognoze sumbre cu cifre catastrofale, în vreme ce guvernele din întreaga lume dau asigurări că economia îşi va reveni curând, începând din 2021.

Atât de rău nu a mai fost niciodată în perioada postbelică

Potrivit calculelor Fondului Monetar Internaţional, performanţa economiei globale va fi în acest an şi în anul viitor cu un total de 12,5 bilioane de dolari (11 bilioane de euro) mai redusă. Aceasta este "cea mai gravă recesiune" de la criza economică mondială de acum aproximativ 90 de ani, a afirmat economista şefă a FMI, Gota Gopinath. Ea a adăugat: "Nicio ţară nu va scăpa neafectată". Pentru a putea face o comparaţie: performanţa valorică brută a economiei germane a fost în 2019 de puţin peste trei bilioane de euro.

Ca o consecinţă a crizei, datoria publică va depăşi în acest an, raportat la performanţa economică, nivelul maxim înregistrat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Conjunctura economică trebuie sprijinită în aceste împrejurări, iar ţările sărace au o şi mai mare nevoie de ajutor din partea statelor bogate. În plus, după depăşirea pandemiei, îndatorarea trebuie iarăşi îngrădită prin măsuri dure de austeritate.

FMI ia în calcul pentru acest an o reducere cu 4,4 la sută a economiei globale şi se aşteaptă la un reviriment în anul 2021, cu o creştere de 5,4 la sută. Dar, potrivit lui Gopinath, această evoluţie pozitivă va avea loc doar cu condiţia ca un al treilea val al pandemiei, cu noi lockdown-uri, să nu intervină, anulând orice creştere.

Prognoza FMI pentru anii 2020 - 2021

Prognoza FMI pentru anii 2020 - 2021

Ţările industrializate vor sângera

Prognoza Băncii Mondiale este şi mai sumbră. Economia globală se va diminua în acest an cu 5,2 la sută. În ianuarie încă, experţii de la Washington anticipau o creştere cu 2,5 la sută. Şi ei avertizează acum că estimările se pot înrăutăţi dacă incertitudinile legate de pandemie şi de eventuale limitări impuse economiei şi vieţii publice se vor prelungi.

Pentru ţările industrializate, Banca Mondială anticipează un minus de şapte la sută, iar pentru ţările emergente o scădere cu 2,5 la sută. Pentru SUA, Banca Mondială prognozează un minus de 6,1 la sută, iar pentru Zona Euro o diminuare-record de 9,1 procente.

În schimb, experţii instituţiei se aşteaptă ca economia Chinei, ţara în care şi-a făcut pentru prima dată virusul apariţia, să crească cu unu la sută.

Asiguratorii se simt dezarmaţi în faţa pierderilor

Şi reasiguratorul elveţian Swiss Re şi-a însuşit prognoza nefavorabilă a FMI. Concernul aşteaptă înrăutăţiri severe ale conjuncturii globale, a declarat şeful Swiss Re, Christian Mumenthaler, în cadrul unei conferinţe online organizate de Bloomberg. "Plecăm de la premisa că performanţa economiei globale va înregistra un minus de 12 bilioane de dolari", a spus el. Iar firmele de asigurări nu pot compensa aceste pierderi, fiindcă în bilanţurile branşei nu se regăseşte decât o fărâmă din această sumă.

Când medicamentul devine otravă

Prognozele FMI şi ale Băncii Mondiale privind diminuarea economiei globale se referă la aşa-numita economie reală. În sectorul financiar, situaţia arată diferit. În prezent comerţul cu produse financiare cunoaşte un adevărat boom, atestat de valorile-record ale indiciilor bursieri. Investitorii îşi direcţionează adesea banii spre pieţele financiare fiindcă, din perspectiva lor, este mai profitabil să-i înmulţească cu instrumente financiare decât să-i investească în economia reală. Piaţa cu aşa-numite derivate (de exemplu afaceri la termen, opţiuni, futures sau swaps) depăşeşte de câteva ori performanţa economiei globale. În 2019, ea a însumat aproximativ 87 de bilioane de dolari. 

Creatorii imensei cantităţi de bani aflaţi în circulaţie, care creşte în continuare, sunt guvernele şi băncile emitente. Acestea tipăresc în continuare bani noi, pe care îi pompează în piaţă pentru a compensa tendinţele deflaţionare sau din dorinţa de a micşora primejdia unei recesiuni. Dar astfel, banii proaspeţi dăunează mai degrabă economiei decât s-o ajute, mai ales dacă sistemul financiar global va ajunge iarăşi în situaţia de crash în care s-a aflat ultima dată în 2008.

Dirk Kaufmann - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Basarab Peruca
23.11.2020, 20:33:27

Bineinteles ca va urma si o pandemie a datoriilor, in felul asta statele deja indatorate se vor supraindatora si vor deveni si mai carpa pentru cei care detin puterea economica. Asta era clar pentru toata lumea. Asta e si una din ideile din spatele viruslui, de a pune lumea in cap asa fel incat sa poata fi controlata cu usurinta de o mana de oameni.

-6 (14 voturi)
Targeted Individualll
23.11.2020, 22:51:03

Îmi dau in cap la fel de degeaba si la fel de prosteste ca cei dinaintea lor. Aceeasi intrebare si pentru acestia: ce-o sa ziceti cand, la sfarsit, veti vedea ca m-ati lovit in cap de pomană? Ce-o sa ziceti cand se va vadi ca ati procedat ca prostul,criminalul si profitorul ăla? Se pare ca nimeni nu se oboseste nici cu cel mai mic gand in sensul asta. Usurinta cu care se repeta iar si iar aceleasi duritati desi vadesc rezultate eronate in serie, cu toate acestea mereu cu usuratate adoptate, arata ca nimanui nu-i pasa de sanatatea mea cerebrala pe termen lung. Normalitatea e a da in cap pana ma lasa cretin iar exceptia e sa-i îi tragi de maneca cu multa munca de convingere si sa se abtină. Ca sunt porniti toti sa-mi distruga creierii e evident si doar lipsa unui argument la îndemână îi opreste s-o faca atunci pe moment.

Hora
23.11.2020, 23:20:45

"Acestea tipăresc în continuare bani noi, pe care îi pompează în piaţă pentru a compensa tendinţele deflaţionare sau din dorinţa de a micşora primejdia unei recesiuni. Dar astfel, banii proaspeţi dăunează mai degrabă economiei decât s-o ajute, mai ales dacă sistemul financiar global va ajunge iarăşi în situaţia de crash în care s-a aflat ultima dată în 2008. " Dirk Kaufmann Bravo domnu ! Foarte rar ca la DW sa spuna cineva adevarul ! Dar e drept ca la noi ajung articole doar de romani gen Petre Iancu .

-10 (14 voturi)
61.8
24.11.2020, 01:43:37

Zombie 🧟‍♂️ Unternehmer... Sint sute de mii in EU....care incā supravietuesc din cauza dobanzilor null...cind cresc dobanzile incepe coapsul...efect dominou...

Jassy Man
24.11.2020, 03:50:28

De cand cu plandemia China a cumparat actiunile majoritar in mai toate companiile astea multinationale care conteaza. O criza sau mai bine zis o semicriza lor le-ar conveni de minune sa poata pune gheara pe tot ce a mai ramas. Apoi cu muhaiele alde Bideu , Macrou si Angelutza la mana lor incep cu adevarat sa faca pipi pe lumea intreaga. Se preconizeaza un ``Turkish delight``cat casa. Cand te gandesti cati imbecili nu pot vedea asta si-ii dau inainte cu Bideu Bidoneu ... prosti da` multi nu?

-10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările