Criza petrolului şi foamea la buget: Rusia impune taxa pe sucuri, snacks-uri, ţigări electronice şi ulei de palmier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Moscova vrea să introducă o taxă pe produsele nesănătoase, în încercarea de a creşte veniturile bugetare, potrivit unui document al premierului Dmitri Medvedev, citat de ziarul rus Vedomosti.

Lista include uleiul de palmier, băuturile carbogazoase, ţigările electronice, chipsurile din cartofi şi produsele cu niveluri mari de grăsimi şi zahăr, scrie The Moscow Times. Ideea este sprijinită de către preşedintele rus Vladimir Putin, conform sursei citate.

Citiţi şi Planul lui Putin, la marginea Bucureştiului. Rusia ar fi vrut să facă o fabrică de avioane Tupolev în România

Potrivit unui oficial al Ministerului Economiei, deja se lucrează la proiect. „Avem instrucţiuni de la guvern în privinţa acestui proiect, iar în viitorul apropiat (în câteva săptămâni) vom prezenta sugestii şi calcule“, a spus acesta.

Citiţi şi Criza petrolului, prin stomacul rusului: consumul de alcool a scăzut în Rusia, dar a crescut cel de carne de curcan

Măsura nu ţinteşte doar creşterea veniturilor bugetare, ci şi reducerea conumului de produse cu niveluri mari de zaharuri şi grăsimi.

Citiţi şi Războiul petrolului, acum şi cu bâta: prăbuşirea rublei duce la proteste violente în faţa băncilor străine din Rusia. Protestatarii au luat cu asalt sediul Raiffeisen

Rusia este afectată de colapsul preţului petrolului, care a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri situate între 30 şi 35 de dolari acum. Pe lângă ţiţei, Rusia este afectată şi de scăderea preţului gazelor exportate, Gazprom legând preţul acestora de cel al petrolului printr-o formulă.

Ţiţeiul şi gazele reprezintă jumătate din veniturile la buget ale Rusiei şi trei sferturi din exporturi. 

Citiţi şi Rusia vrea să reducă producţia de ţiţei împreună cu OPEC pentru a creşte preţul “aurului negru”. Arabia Saudită şi Iranul nu doresc acest lucru

Bugetul Rusiei este alcătuit pe o estimare de 50 de dolari pe barilul de petrol. Guvernul de la Moscova doreşte reducerea cheltuielilor şi echilibrarea bugetului pentru a nu cheltui toţi banii din Fondul de Rezervă. 

Citiţi şi Putin îl acuză pe Lenin că a pus o “bombă atomică” sub Rusia

Concomitent, oficialii de la Kremlin au anunţat posibilitatea privatizării unor companii de stat, precum pachete de acţiuni la producătorii de petrol Rosneft şi Bashneft, producătorul de diamante Alrosa, dar şi băncile Sberbank şi VTB Group.

Citiţi şi Ruşii scot argintăria la vânzare. Guvernul vrea să privatizeze Transneft, Bashneft, Rosneft, Aeroflot şi RusHydro pentru a compensa deficitul

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite