Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Criza politică din jurul lui Trump a cauzat pierderi de 35 de miliarde de dolari celor mai bogaţi 500 de oameni din lume

1
18 May 2017 10:06:20
Autor: News.ro
Cel mai afectat a fost fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg FOTO Getty Images
Cel mai afectat a fost fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg FOTO Getty Images

Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut miercuri, la burse, 35 de miliarde de dolari, din cauza controverselor politice legate de preşedintele american Donald Trump, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor.

Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 86,8 miliarde de dolari, a pierdut 1 miliard de dolari din cauza unui declin de 2,8% sl acţiunilor Microsoft, cel mai amplu din aproape un an.

Cel mai afectat a fost fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a cărui avere a scăzut cu 2 miliarde de dolari, în urma declinului acţiunilor cu 3,3%. Zuckerberg este al cincilea cel mai bogat om din lume, cu 62,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

Co-fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, care s-a apropiat la mai puţin de 4 miliarde de dolari de averea lui Gates, a coborât pe poziţia a treia, după ce a pierdut 1,7 miliarde de dolari din cauza scăderii cotaţiei acţiunilor retailerului online cu 2,2%.

Magnatul spaniol Amancio Ortega a pierdut 355 de milioane de dolari, încheind ziua de miercuri pe poziţia secundă în topul miliardarilor, cu 83,2 miliarde de dolari.

Indicii bursieri au scăzut miercuri, la nivel mondial, din cauza turbulenţelor politice legate de Casa Albă, în centrul atenţiei fiind legăturile preşedintelui Donald Trump cu Rusia şi concedierea directorului FBI, James Comey.

Acţiunile de pe Wall Street au înregistrat cea mai mare scădere după luna septembrie, în frunte cu indicele Nasdaq, care a pierdut 2,6%.

Indicele global MSCI a coborât cu 1,2%, cele mai slabe performanţe fiind ale titlurilor bancare.

Trump, primul miliardar care a ajuns preşedintele SUA, are o avere netă de 3 miliarde de dolari şi nu figurează în indicele Bloomberg, în care sunt incluşi 500 de miliardari. Aceştia au o avere netă cumulată de 4.900 de miliarde de dolari, care în 2017 a crescut cu 455 de miliarde de dolari.

Bursele asiatice au scăzut puternic din cauza crizei politice din jurul lui Trump

Bursele asiatice au scăzut puternic joi, iar volatilitatea acestora s-a accentuat, urmând tendinţa negativă a indicilor de pe Wall Street, care au înregistrat miercuri cea mai proastă evoluţie din ultimele luni din cauza turbulenţelor politice din jurul preşedintelui american Donald Trump, transmite Bloomberg.

Dolarul şi-a revenit însă, iar preţul aurului a scăzut, odată cu atenuarea cererii pentru activele sigure.

Acţiunile din Tokyo şi Sydney au înregistrat cele mai mari scăderi, după ce indicele american S&P 500 a scăzut miercuri cel mai mult după luna septembrie. Alte active au avut o evoluţie mai calmă, după scăderile ample de miercuri, chiar dacă la haosul de la Washington s-a adăugat şi o criză politică din Brazilia.

”Piaţa s-a trezit la viaţă odată cu dinamica volatilităţii, care va fi salutată, fără îndoială, de traderii interesaţi de plasamente pe termen scurt”, a declarat Chris Weston, analist şef la IG Markets în Melbourne.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Jean Maurer
18.05.2017, 10:38:41

In sfarsit o veste buna ! Mai genereaza si Trump lucruri bune.

Modifică Setările