Criza din Rusia afectează Gazprom: profitul net al gigantului a scăzut cu 70% în 2014, până la 3,3 miliarde de dolari. Două subsidiare au cerut ajutor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul net al grupului Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a scăzut cu 70%, până la 189 de miliarde de ruble, echivalentul a 3,3 miliarde de dolari, potrivit standardelor ruseşti de contabilitate, scrie The Moscow Times.

Reducerea profitului net a venit doar din sectorul gazier, nu de la subsidiarele sale Gazprom Neft – braţul petrolier al gigantului, sau din partea producătorilor de energie electrică pe care îi controlează, precum Gazprom Energoholding, care controlează 17% din producţia de energie a Rusiei. Scăderea profitului vine în special ca urmare a devalorizării rublei.

Gazprom a mai anunţat că a constituit rezerve de 22,3 miliarde de ruble, adică în jur de 385 de milioane de dolari pentru devalorizarea proiectului Shtokman, care trebuia să producă gaze naturale lichefiate în Marea Barents. Gazprom a anulat proiectul din cauza creşterii costurilor.

Gazprom nu se află direct sub sancţiuni, dar Gazprom Neft – subsidiara sa petrolieră, aflată şi în România, este, ca şi Gazprombank – braţul său financiar. Aceasta din urmă a cerut deja ajutor de la statul rus

De altfel, şi Gazprom Neft a cerut sprijin din partea guvernului.

South Stream înlocuit cu Turkish Stream

Compania a mai anunţat că a achiziţionat pachetele minoritare deţinute anterior de către grupul petrolier italian Eni în gazoductul South Stream, dar şi pachetele deţinute de către EdF (Franţa) şi Wintershall (Germania). În total, Gazprom a cheltuit circa un miliard de euro. Astfel, Gazprom deţine acum complet subsidiara care trebuia să construiasca South Stream. Proiectul gazoductului a fost anulat în decembrie 2014, după ce Bulgaria nu a permis continuarea lucrărilor, ca urmare a obiecţiilor Comisiei Europene. Aceasta argumenta că gazoductul nu respectă legislaţia europeană, respectiv separarea producţiei de transport şi furnizare. Gazprom controla atât gazul care era furnizat pe conductă, cât şi gazoductul.

Rusia a anunţat, însă, proiectul unui nou gazoduct, care să fie realizat împreună cu grupul turc BOTAŞ. Din Turcia, gazul urmează să fie expediat la graniţa cu Grecia, iar statele europene ar trebui să cumpere gaze dintr-un hub aflat în această locaţie. De altfel, Rusia a anunţat deja că va sista livrările prin Ucraina odată ce conducta spre Turcia este terminată.

Gazprom ameninţă că taie gazul în Basarabia

Gigantul a ameninţat recent că va tăia livrările de gaze către Republica Moldova, din cauza datoriilor de 5,2 miliarde de dolari acumulate de Moldovagaz. Aproximativ 89% din această datorie o reprezintă restanţele acumulate de regiunea separatistă Transnistria.

Fluxul reversibil ameninţă poziţia Gazprom în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat marţi propunerea premierului Dmitri Medvedev cu privire la prelungirea cu trei luni a acordului privind livrarea de gaze naturale ruseşti Ucrainei, care expira în aceeaşi zi, relatează BBC News Online.

În acest context, premierul rus Dmitri Medvedev a precizat că un discount este posibil, dar partea ucraineană trebuie să îşi respecte obligaţiile asumate în acord la capitolul plăţii datoriilor acumulate pentru livrările de gaze anterioare.

În primul trimestru al anului 2015, Rusia a vândut Ucrainei gaze la preţul de 329 de dolari pe mia de metri cubi, iar un discount de 100 de dolari la mia de metri cubi de gaze este prevăzut în contextul scăderii preţului la gaze pe piaţa internaţională.

Luni, compania rusă de stat Gazprom a cerut aviz Guvernului de la Moscova pentru acordarea unei reduceri de preţ pentru gazele naturale care vor fi furnizate Ucrainei în următoarele trei luni.

Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina în iunie 2014, din cauza unei dispute privind preţul gazului şi a unei datorii neîncasate de 5,3 miliarde de dolari.

După mai multe runde de negocieri mediate de Uniunea Europeană, Rusia şi Ucraina au ajuns la o înţelegere pentru reluarea livrărilor de gaze.

Ucraina a ameninţa că va înceta să mai cumpere gaze din Rusia şi va importa din vestul Europei, unde este mult mai ieftin. De altfel, Ucraina a importat în primele luni ale acestui an mai mult gaz din Occident, însă aceste importuri sunt realizate prin "flux reversibil". Mai exact, este tot gaz rus, dar rerutat dinspre Slovacia, Ungaria şi Polonia înapoi în Ucraina.

Gazprom vs Putin

Presa străină suspectează dispute între conducerea Gazprom şi preşedintele rus Vladimir Putin, după ce acesta din urmă a forţat grupul rus să construiască o conductă în Estul Îndepărtat, numită "Forţa Siberiei", care ar trebui să alimenteze China. Totuşi, aceasta costă 60 de miliarde de dolari. Gazprom ar prefera să realizeze ruta vestică, numita Altai, care ar fi mai scurtă şi mai ieftină şi ar fi alimentată din zăcămintele care produc deja în vestul Siberiei, fără a fi nevoie de a dezvolta altele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite