Cum afectează atacul din Siria preţul petrolului. Cine câştigă: SUA sau Rusia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siria şi-a limitat producţia proprie de petrol, însă locaţia sa în Orientul Mijlociu a stârnit îngrijorări mai largi că acest conflict s-ar putea răspândi şi ar putea perturba livrările de petrol în altă parte.

Preşedintele american Donald Trump a lansat o lovitură militară asupra unei baze aeriene a guvernului sirian peste noapte, ca răspuns la un atac chimic asupra civililor de la începutul acestei săptămâni. Rusia a denunţat atacul, a promis să consolideze apărarea aeriană siriană şi a trimis o navă de război în Marea Mediterană.

Cea mai dură acţiune SUA din războiul civil din Siria ce durează de şase ani a consolidat incertitudinea geopolitică în Orientul Mijlociu.

Cum au fost afectate pieţele

Preţurile la petrol şi la activele de refugiu, inclusiv al aurului, al yenului japonez şi al obligaţiunilor de stat au reacţionat iniţial puternic la atac. Cu toate acestea, ele şi-au inversat unele dintre mişcări mai târziu în timpul zilei.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 15 cenţi, la 55,04 dolari pe baril, după atingerea unui vârf pe parcursul zilei de 56,08 dolari, la scurt timp după atacul SUA. Asta în condiţiile în care în ultimele săptămâni preţul petrolului ajunsese la un minim de până la 50 de dolari, după încercările SUA de a combate politica statelor OPEC de a creşte preţul prin diminuarea producţiei.

„Pieţele petroliere sunt din nou în modul de urcare după reculul din săptămânile anterioare. Acest flux de ştiri pare să aducă riscuri geopolitice din nou pe radar”, a declarat Frank Klumpp, analist petrolier la Landesbank Baden-Wuerttemberg, din Germania.

Alţi analişti au declarat că acest conflict din Siria nu a avut nici un efect asupra fundamentelor petrolului şi prima de risc politic ar putea scădea la fel de repede cum a apărut.

Deşi Siria a limitat producţia de petrol, locaţia sa şi alianţele cu producătorii de petrol din regiune înseamnă că orice escaladare a conflictului are potenţialul de a creşte temerile privind oferta.

Cine câştigă: SUA sau Rusia?

Atât SUA, cât şi Rusia îşi bazează economiile pe petrol. Însă în timp ce Rusia era favorizată de o creştere a preţului resursei, după ce statele membre OPEC au decis limitarea producţiei, SUA au contracarat şi au maximizat producţia de petrol de şist, pentru a aduce preţul la normal.

În urma atacului din Siria, rubla rusească a scăzut cu 1% faţă de dolarul american, în timp ce principalul index bursier rus s-a diminuat cu 1,8%, în ciuda creşterilor în preţul petrolului, fundamentul economiei ruse.

În SUA, scăderile pe burse nu au durat extrem de mult, recuperând pe parcursul sesiunii. Piaţa a înregistrat însă un nou şoc atunci când datele au arătat că economia Statelor Unite a creat doar 98.000 de locuri de muncă în luna martie, cu mult sub previziunile pentru o creştere de 180.000. În schimb, a venit şi o veste bună, că rata şomajului a scăzut de la 4,7 la sută la 4,5 la sută, cea mai mică în aproape 10 de ani.

„Un impact imediat al atacului este că a spulberat speranţele că relaţiile dintre Rusia, un susţinător al regimului [sirian], şi SUA se vor normaliza”, a declarat William Jackson, senior economist la Capital Economics.

Acţiunile ruseşti şi rubla s-au majorat imediat după victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie, investitorii ruşi sperând la un dezgheţ rapid al relaţiilor.

Preşedintele Trump spusese anterior că ar fi dispus să retragă sancţiunile impuse Moscovei, dar numai în cazul în care Moscova ar fi fost gata să coopereze cu privire la alte aspecte. Sancţiunile, aplicate după ce Rusia a invadat Crimeea, cuplate cu prăbuşirea preţurilor la petrol, au lovit destul de tare Rusia. Economia sa s-a contractat timp de şapte trimestre consecutive, înainte de a reveni la o creştere în cele din urmă, în ultimul trimestru din 2016. Dar, în timp ce economia pare să fie ajutată de o redresare a preţurilor la petrol, ruşii obişnuiţi nu văd încă beneficiile. Numărul de ruşi care trăiesc în sărăcie a crescut la aproape 20 de milioane în 2016, cel mai mare număr în nouă ani, au arătat în această săptămână datele oficiale.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat joi atacul cu rachete împotriva unei baze aeriene siriene controlată de preşedintele Bashar al-Assadca reacţie la atacul chimic lansat marţi de acolo, care a ucis cel puţin 70 de oameni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite