Cum au ajuns vacile din SUA să fie hrănite cu porumb românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că Statele Unite Americii sunt cele mai mari exportatoare de cereale, acestea importă din ţări, precum România şi India, o cantitate importantă de grâne folosite pentru producţia de alimente organice. În plus, importurile în SUA aproape că s-au dublat anul trecut şi continuă să crească şi anul acesta, notează Bloomberg.

Principalul motiv pentru care SUA importă grâne din alte ţări este faptul că majoritatea culturilor de porumb şi soia din zona Midwest sunt bazate pe organisme modificate genetic sau sunt stropite cu pesticide şi crescute cu îngrăşăminte chimice evitate, toate acestea fiind evitate de industria organică.

Piaţa americană a cerealelor este dominată de astfel de produse, totuşi crescătorii americani de animale devin din ce în ce mai interesaţi de cerealele bio. Consumatorii şi-au triplat achiziţiile de alimente organice în ultimul deceniu şi au ajuns la peste 35 de miliarde de dolari în 2014. Acest fapt a dus la creşterea cererii pentru cereale organice, iar importatorii profită de dolarul puternic pentru a-şi mări achiziţiile de peste hotare.

„În fiecare an cererea se îndepărtează de oferta existentă în SUA. Dacă există o cerere pe piaţă va exista cineva care să o satisfacă. Totuşi,  aş prefera ca aceasta să fie acoperită de fermierii americani“, a declarat Lynn Clarkson, preşedintele companiei Clarkson Grain Co., furnizor american de porumb şi soia organice.

Aşadar, importurile de porumb bio s-au triplat în ultimul an, ajungând la 303.645 de tone, iar majoritatea porumbului provine din România şi Turcia, conform datelor publicate de Departamentul american de Agricultură (USDA). Totodată, achiziţiile din ianuarie şi februarie au fost de cinci ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

Importurile de soia organică în SUA, care provin mai ales din India şi Ucraina, au crescut cu 45% până la 317.284 de tone, iar în primele două luni ale anului s-au dublat. În total, valoarea importurile de porumb şi soia organize a ajuns la circa 353 milioane de dolari, arată datele USDA.

Odată cu majorarea cererii, culturile organice ajung să fie mai scumpe faţă de cele convenţionale. Preţurile spot pentru porumbul furajer organic a fost 8, 06 dolari per bushel în săptămâna care s-a încheiat la 26 martie, în timp ce porumbul convenţional  a înregistrat preţul de 3,77 dolari per bushel, marţi, la Chicago Board of Trade. De cealaltă parte, soia organică a avut un preţ mediu de 17,04 dolari per bushel, iar cea convenţională a ajuns să valoreze 9,5 dolari per bushel.

Cu toate că există o diferenţă majoră de preţ între cele două tipuri de culturi, fermierii americani evită să cultive cereale organice, deoarece producţia la hectar pentru aceste culturi organice este mai mică şi există riscul crescut de pagube provocate de dăunători şi buruieni. Totodată tranziţia de la o cultură convenţională durează trei ani.

În 2014, doar 0,2% din suprafeţele cultivate cu porumb şi soia în SUA au fost alocate soiurilor organice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite