Cum face ISIS bani: speculaţiile şi manipularea cursului dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul Islamic exploatează forţa de muncă din oraşele ocupate pentru a face rost de fonduri Foto Reuters
Statul Islamic exploatează forţa de muncă din oraşele ocupate pentru a face rost de fonduri Foto Reuters

Cu toate că este foarte greu de verificat, din cauza dificultăţii de a intra în interiorul teritoriilor ocupate de islamiştii în care îşi construiesc „califatul“, ISIS pare a se confrunta cu tot mai multe greutăţi financiare.

În ultima perioadă, islamiştii au suferit mai multe pierderi. Bombardamentele aviaţiei ruse au distrus infrastructura de transport pe care o foloseau pentru contrabanda cu petrol din Siria şi Irak, via Turcia. Se estimează că pierderile se ridică la peste 500 de milioane de dolari pe an.

Recent, ISIS a mai primit o lovitură financiară. Guvernul de la Bagdad a decis să nu mai plătească lefurile funcţionarilor din zonele ocupate din Irak, ceea ce reprezintă o altă resursă importantă pierdută. Şeful ISIS, Bakr al-Baghdadi obişnuia să taxeze cu 20-50% veniturile celor care îşi primeau lefurile de la Bagdad, ceea ce constituia un venit-cheie pentru funcţionarea califatului său.

O altă metodă pentru a face rost de bani, în loc să-i decapiteze pe „necredincioşi“, mai nou, islamiştii solicită 500 de dolari pe ostatic, taxă de răscumpăre. Pentru utilităţi solicită plata exclusiv în dolari SUA. Este ironic, pentru nici cu un an în urmă, propaganda islamistă spunea că în locul bancnotelor verzi, despre care spuneau că sunt hârtii fără valoare, vor introduce dinarul de aur, care va fi moneda naţională a califatului.

Dar poate cel mai clar semn că banii au început să devină o problemă tot mai stringentă pentru Statul Islamic, este informaţia difuzată de agenţia AP, conform căreia trupelor le-au fost tăiate raţiile gratuite de batoane Snickers şi Gatorade, o băutură energizantă.

„SI câştigă dolari din vânzarea mărfurilor produse în fabricile şi atelierele din zonele pe care le-a ocupat. Acestea ajung la distribuitorii locali care le achită în dolari. Dar ISIS plăteşte salariile soldaţiilor şi angajaţiilor din administraţie în dinari“, au declarat traderii valutari din Mosul agenţiei Reuters.

Cu cât cursul dolarului este mai ridicat, cu atât câştigurile lor vor fi mai mari. „Impunând un curs cât mai avantajos, câştigă suplimentar peste 20% doar din diferenţa de curs pe care l-au impus când dolarii sunt schimbaţi în dinari, mai ales în cupiuri de valoare mai mică“.

Ideea este simplă. ISIS primeşte dolari SUA, plăteşte salariile mercenarilor în dinari şi impune o rată de schimb după cum îi convine lui Bakr al-Baghdadi, comandantul ISIS din Irak.

La cursul oficial din Irak, comunicat de guvernul de la Bagdad, 100 de dolari valorează 118.000 dinari. „La Mosul, în fieful SI, aceeaşi bancnotă de 100$ se vinde pentru 127.500 de dinari dacă este schimbată în bancnote de 25.000 dinari (cele mai uzuale bancnote) şi 155.000 de dinari dacă este transfomată în cupiurile cu cea mai mică valoare: hărtiile de 250 de dinari“, notează Reuters

Islamiştii pot impune orice curs de schimb pentru că „nimeni nu va risca să înfiinţeze case de schimb valutar independente“ spun traderii locali.

Aceasta demonstrează că nu este suficient să fie bombardate centrele unde sunt depozitaţi banii cash sau să fie reduse posibilităţile de contrabandă. ISIS are captivă populaţia din două centre urbane importante: Mosul şi Raqqa.

Aceasta este exploatată şi escrocată pentru a umple golurile lăsate de atacurile coaliţiei. De asemenea, trupele ISIS încearcă să pună mâna pe câmpurile petroliere din Libia, pentru a înlocui pierderile provocate de aviaţia Rusiei în Siria.

Până în prezent cele mai eficiente lovituri care au slăbit forţa statului Islamic au fost cele care au vizat sursele de finanţare. Din păcate, eliberarea populaţiei care este ţinută în condiţii de sclavie modernă va implica lupte de stradă în care numărul victiilor civile va fi foarte mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite