articolul anterior articolul urmator

Cum s-a folosit Gazprom de Estul Europei pentru a controla piaţa de gaze naturale. Bruxelles, interesele Germaniei şi calul troian al Rusiei în coasta Europei

11
16 Apr 2018 10:26:05
Vlad Epurescu

11 Comentarii

IonIon Codreanu
16.04.2018, 11:19:08

În primul rând, se vede în analiză reminiscențele învățăturii comuniste. Companiile, TOATE, nu fac cadouri! Microsoft câte miliarde a făcut și face din cvazimonopolul asupra sistemelor de operare?!. L-a inventat, îl produce, PLĂTEȘTI ca să-l cumperi, să-l folosești. În cazul gazului rusesc,lucrurile stau exact la fel! Este o prostie să vorbești de dependență aici. Rusia are nevoie vitală să exporte gaz,principala sursă de valută! Deci Rusia depinde de export! Este absolut regretabil să nu existe o politică energetică UNITARĂ a UE! Încă un motiv de integrare mai profundă! Europa trebuie să dispună de mai multe surse de aprovizionare, pentru siguranța aprovizionării și pentru capacitatea de a alege furnizorul, deci pentru a putea negocia prețuri minime, ACELEAȘI pentru toți! NIMENI nu ne va oferi prețuri mici, nici USA! Prețuri mici se pot obține NUMAI în condiții de concurență între furnizori. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine!

-2 (2 voturi)
Lucifer
16.04.2018, 11:30:25

Germania îşi vede de interesele ei, sacrificând restul Europei şi îndeosebi Europa de Est. Se pare că diferendele SUA-Germania sunt şi din această cauză. Politic, Germania sancţionează regimul Putin alături de Europa+SUA, dar economic face orice pentru a întreţine relaţii economice privilegiate cu Rusia. Germania a ajuns de o ipocrizie periculoasă pentru alţii. Referitor la România, chiar nu mai importă gaze de la ruşi? Ar fi bine, dar nu cred, ştiu că şi nouă ne cereau un preţ foarte mare, negociat de o firmă...germană( sau austriacă). Însă România, dacă începe exploatarea gazului de la Marea Neagră, poate deveni un furnizor de gaze pentru o parte din Europa Centrală şi de Est. La acest gaz se poate adăuga gazul lichefiat din Azerbaidjean. Totul ar creşte importanţa economică şi strategică a României în regiune. Transgazul joacă bine, deschide conducte spre Moldova şi spre Europa Centrală(BRUA), chiar vrea să participe la privatizarea transportului de gaze din Grecia. Ar fi bine ca guvernul României să sprijine prioritar acest proiect, mai ales financiar dar şi diplomatic( dar nu aşa cum a făcut cu Hungaria...). La pasărea chioară(România) îi face Dumnezeu cuib....

+3 (3 voturi)
cib
16.04.2018, 13:09:03

Lucifer Sa avem pardon, nu Romania incepe exploatarea gazului de la Marea Neagra ci niste firme private americane si austriece. Romania doar se va uita in lungul conductelor cu jind, cerand o redeventa jenanta pentru exploatare. Adica un fel de praful de pe toba. Daca va dori gaz, Romania il va cumpara (gazul romanaesc) de pe piata internationala la preturile stabilite de stapani. Asta imi place mie la UE, iti cumperi propriile resurse de la altii cu preturile impuse de ei. Wunderbar!

+4 (4 voturi)
b. e.
16.04.2018, 13:23:31

Germania, cea mai puternica economie europeana, are nevoie de gaze naturale (rusești), în timp ce Rusia dictatorului Putin este dependenta de valuta occidentala, obținută în urma exporturilor de gaze.

0 (4 voturi)
Constantine Constantine
16.04.2018, 16:11:30

Noi nu prea mai avem gaze iar zacamintele descoprite deja nu ne mai apartin.Pai ce mai bla bla bla, cumparati gaze lichefiate de la americani ca au cit cuprinde. Ca pretul e mai mare, ce conteaza, nu-i asa? Romania e campioana la importuri.Insa daca pretul conteaza ( si conteaza al dr. de mult) hai sa luam de la rusi. Ca ne dau cit avem nevoie, deoarece pentru ei banii nu au culoare si nici miros. Dar daca nu ne mai dau nici rusii? Cum cu fun dul in doua luntrii nu se poate trebuie sa mai inventam ceva.Daca nu, vom lua gaz rusesc de la nemti si gaz lichefiat american de la austrieci. Vai de noi.

0 (4 voturi)