Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Cumpărătorii amână achiziţiile de cereale în aşteptarea unor preţuri mai mici. Ce estimează specialiştii din agronomie

0
18 Jun 2021 10:41:55
Autor: Melania Agiu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Fermierii se pregătesc să culeagă recolte abundente de grâu în săptămânile următoare, ceea ce ar urma să reducă un deficit global de cereale care a alimentat o creştere a preţurilor, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, ploile abundente de primăvară au căzut din belşug pe câmpiile din regiunea Mării Negre, mijlocul SUA şi Uniunea Europeană, ceea ce creşte perspectivele unor recolte bune de grâu în rândul marilor producători. 
 
Aceste perspective încurajatoare contribuie la diminuarea preţurilor, după ce creşterile din ultimele luni a dus un indicator al preţurilor alimentare mondiale la cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu.
 
„Ar trebui să ajute la calmarea unora din îngrijorările referitoare la inflaţia produselor alimentare, având în vedere că pâinea este o parte importantă din dieta oamenilor. Dar a mai rămas o parte suficientă din sezonul de creştere pentru ca să poată apărea unele probleme", spune Jack Scoville, vicepreşedinte la Price Futures Group din Chicago.
 
Condiţiile pentru grâul moale în Franţa, cel mai mare producător din UE, sunt cele mai bune la acest moment al anului după 2015, în condiţiile în care au mai rămas doar câteva săptămâni până la recoltare. De asemenea, un studiu efectuat în luna mai în statul Kansas, grânarul SUA, a arătat că există şanse pentru o producţie record, a precizat Justin Gilpin, director la Kansas Wheat Commission.
 
La rândul lor, analiştii din Rusia şi-au îmbunătăţit estimările privind recolta de grâu iar în cazul Ucrainei, producţia ar putea atinge un nivel record, spune Mykola Gorbachov, preşedintele Ukrainian Grain Association. 
 
„Condiţiile meteo sunt perfecte. Toate câmpurile sunt verzi", a declarat Mykola Gorbachov săptămâna trecută la o conferinţă organizată de International Grains Council.
 
În aceste condiţii, preţurile au început să scadă, la bursa de cereale de la Chicago cel mai activ contract futures la grâu pierzând aproximativ 13% faţă de vârful atins în luna aprilie. De asemenea, fondurile speculative au adoptat şi ele o poziţie de tip "bear" pentru prima dată în ultimele două luni.
 
Chiar şi aşa cotaţiile futures la grâu sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani iar analiştii avertizează că este nevoie şi de o recoltă consistentă de porumb pentru ca preţul grâului să scadă în mod substanţial. Ploile abundente care au căzut în ultima perioadă riscă să afecteze calitatea recoltelor în SUA şi Marea Neagră.
 
Chiar şi cu o recoltă record de grâu, analiştii de la International Grains Council se aşteaptă ca stocurile mondiale de cereale să continue să scadă în următorul sezon.
 
„Grâul este o rotiţă într-o maşinărie mai mare. Va fi nevoie de cel puţin un sezon, dacă nu de două, pentru ca oferta şi cererea să se echilibreze", spune James Bolesworth, director la firma britanică CRM AgriCommodities.
 
Pentru moment însă, unii cumpărători amâna achiziţiile în aşteptarea unor preţuri mai mici. Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a anulat cea de a treia licitaţie din acest an iar Arabia Saudită a cumpărat mai puţin grâu cu livrare în lunile august şi septembrie decât se aştepta.
 

Producţia în România

Şi în ţara noastră se preconizează un an agricol fără precedent în ultimele decenii - cel puţin asta au susţinut fermierii din Moldova în ultima lună. După un an secetos, în care multe culturi au fost de-a dreptul calamitate, speranţa pentru 2021 este mare: au fost ploi multe, atunci când culturile „au legat", dar precipitaţiile au fost şi bine distribuite de-a lungul săptămânilor. 
 
Anul trecut, spre exemplu, luna iunie 2020 a fost una deosebit de ploioasă, dar au fost furtuni şi concentraţii mari de precipitaţii în timp scurt.  
 
Specialiştii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi admit că sunt condiţii pentru culturi foarte bune toamna viitoare, dar îşi păstrează un optimism rezervat. 
 
„Agronomii au o vorbă, mai ales când vine vorba de culturile păioase de toamnă: până nu recoltăm, tot ce vedem pe teren e iarbă. Doamne fereşte! - dar o calamitate poate veni oricând", a declarat conf.dr. Denis Ţopa, decan al Facultăţii de Agricultură de la USV Iaşi, potrivit Ziarul de Iaşi.
 
Decanul a precizat că toate probele analizate din câmpurile experimentale ale universităţii arată că rezerva de apă din sol este la un nivel mediu spre ridicat. Ceea ce înseamnă, spune conf.dr. Denis Ţopa, că există premisele unor producţii foarte bune de cereale păioase de toamnă: pe câmpurile USV sunt plantaţii de grâu de toamnă, dar fermierii au raportat şi că la orzoaica de toamnă lucrurile arată mai bine ca în ultimii 10 ani. 
 
Decanul atrage atenţia că situaţia de anul trecut şi producţia mare de anul acesta nu vor duce la preţuri scăzute ci, din contră, invocă faptul că există analize economice care spun că în toamnă fermierii vor vinde mai bine culturile de grâu sau rapiţă, iar asta se va resimţi la nivelul preţurilor produselor de profil. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările