Datoria globală creşte îngrijorător, mult mai mult decât producţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria globală va atinge în următoarele luni un nou record istoric de peste 257.000 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor publicate luni de Institute of International Finance (IIF), care nu anticipează vreun semn de scădere, transmite Reuters, citată de news.ro

Suma este echivalentă cu circa 32.500 de dolari pentru fiecare dintre cei 7,7 de miliarde de locuitori ai planetei, fiind de peste 3,2 ori mai mare decât producţia economică mondială anuală.

Cifrele nu se opresc însă aici. Datoria totală a gospodăriilor, guvernelor şi a sectoarelor corporative financiare şi non-financiare a crescut cu aproximativ 9.000 de miliarde de dolari în primele trei trimestre ale anului trecut.

Pe pieţele mature, datoria totală este de peste 180.000 de miliarde de dolari, respectiv de 383% din PIB-ul combinat al ţărilor. Pe pieţele emergente, nivelul datoriei este dublu comparativ cu 2010, de 72.000 de miliarde de dolari, generată în mare parte de creşterea cu 20.000 de miliarde de dolari a datoriei corporative.

”Stimulată de dobânzile scăzute şi de condiţiile financiare relaxate, estimăm că datoria totală la nivel global va depăşi 257.000 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2020”, potrivit IIF, adăugând că datoria din sectorul non-financiar se apropie de 200.000 de miliarde de dolari.

Datoria guvernamentală este pe cale să depăşească 70.000 de miliarde de dolari.

Datoria Chinei se apropie rapid de 310% din PIB, fiind una dintre cele mai ridicate de pe pieţele emergiente.

Datoria guvernamentală a Chinei creşte la rândul său cu cel mai rapid ritm anual de după 2009, arată IIF, în timp ce datoria gospodăriilor şi datoria bugetului general se află la un maxim istoric de 55% din PIB.

Îndatorarea creşte în toate regiunile lumii. Raportul dintre datoria gospodăriilor şi PIB a atins un nivel record în Belgia, Finlanda, Franţa, Liban, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Suedia şi Elveţia.

Raportul dintre datoria corporativă din sectorul non-financiar şi PIB a atins niveluri record în Canada, Franţa, Singapore, Suedia, Elveţia şi Statele Unite. Raportul dintre datoria guvernamentală şi PIB a atins la rândul său un maxim istoric în Australia şi Statele Unite.

Datele IIF se bazează pe datele Băncii pentru Reglemente Internaionale şi ale FMI, precum şi pe date proprii.

O altă tendinţă posibil riscantă este mărimea datoriei în ”valută grea” a pieţei emergente, respectiv datorii vândute într-o monedă importantă, cum este dolarul, care pot deveni greu de plătit dacă o criză ar afecta moneda locală. Această datorie a atins 8.300 de miliarde de dolari în trimestrul trei al anului 2019, cu 4.000 de miliarde mai mare comparativ cu acum 10 ani.

Datoria în dolari reprezintă peste 85% din această creştere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite