Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Datoria mondială a atins un nivel record de 233.000 miliarde de dolari, în trimestrul al treilea din 2017

0
7 Jan 2018 12:52:44
Autor: Elena Deacu

Datoria mondială a crescut până la un nivel record de 233.000 de miliarde de dolari în al treilea trimestru al anului 2017, cu peste 16.000 de miliarde de dolari mai mult faţă de finalul anului 2016, potrivit unei analize realizate de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), citată de Bloomberg.

Organizaţia Naţiunilor Unite calculează că, la o populaţie globală de 7,6 miliarde, datoria pe cap de locuitor din lume este mai mare de 30.000 de dolari.

Datoria privată din sectorul nefinanciar a atins niveluri înalte în Canada, Franţa, Hong Kong, Coreea de Sud, Elveţia şi Turcia.

În acelaşi timp, însă, IIF subliniază că raportul dintre datorie mondială şi produsul intern brut global a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv, pe măsură ce creşterea economică a accelerat. Raportul este acum în jur de 318%, cu 3 puncte procentuale sub nivelul din al treilea trimestru al anului 2016.

„O combinaţie de factori, inclusiv sincronizarea dintre creşterea economică globală peste potenţial, creşterea inflaţiei (China şi Turcia) şi eforturile de prevenire a acumulării destabilizatoare de datorii (China şi Canada) a contribuit per total la declin”, au scris analiştii IIF într-o notă.

„Acumularea de datorii ar putea acţiona ca o frână pentru băncile centrale care încearcă să majoreze ratele dobânzilor, având în vedere îngrijorarea cu privire la capacitatea serviciului datoriei firmelor şi a guvernelor”, mai arată analiştii IIF.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările