Cele mai puternice state ale lumii trebuie să facă rost în acest an de 7,4 trilioane de dolari pentru a-şi plăti datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile economii ale lumii trebuie să refinanţeze datorii guvernamentale de 7.430 de miliarde de dolari în acest an, în timp ce creşterea costurilor de împrumut de la minimele record înregistrate anul trecut ar putea crea probleme statelor care trebuie să reducă deficitele bugetare, scrie Bloomberg.

Valoarea titlurilor de stat scadente în acest an ale ţărilor G7 plus India, Rusia, Brazilia şi China este similară cu cea de anul trecut, după ce în 2012 s-a situat la 7.600 de miliarde de dolari. Din G7 fac parte SUA, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Canada.

SUA, datorii de 3,1 trilioane de plătit în 2014

Statele Unite au de refinanţat cele mai mari datorii, de 3.100 de miliarde de dolari, în creştere cu 6% faţă de anul trecut. Pentru Rusia, Germania şi Japonia necesarul de refinanţare va scădea, în timp ce pentru Italia, Marea Britanie, Franţa, China şi India va creşte.

Deficitele bugetare ale statelor dezvoltate au coborât de la 7,8% în 2009 la 4,1%, dar rămân la circa de două ori media deceniului de dinaintea crizei financiare. 

Tot ce contează e cererea de titluri de stat, nu oferta

„Necesarul de refinanţare rămâne ridicat în multe ţări dezvoltate, mai ales în SUA. Cea mai importantă aici este cererea şi nu oferta. Dacă cererea scade odată cu accelerarea economică, şi ne aşteptăm să se întâmple, va pune presiune pe costurile de împrumut“, a declarat Luca Jellinek, şeful diviziei pentru strategie în privinţa dobânzilor la Credit Agricole.

Mai puteţi citi:

INFOGRAFIE Statele Unite, la „limita idioţeniei“ în criza datoriei publice

Pe 17 octombrie, americanii vor rămâne fără bani pentru plata datoriilor şi nu se pot împrumuta până când limita stabilită prin Constituţie nu va fi majorată. Totul depinde însă de un joc politic pe reforma în Sănătate.

INFOGRAFIE China avertizează SUA: plătiţi-vă datoriile!

Beijingul şi Tokyo, cei mai mari creditori străini ai Statelor Unite ale Americii, avertizează Washingtonul să rezolve blocajul bugetar şi să evite intrarea în incapacitate de plată anunţată pentru 17 octombrie.

Lăsaţi Grecia şi Italia, Franţa este cea mai mare problemă a Europei, spune un preşedinte din cadrul Rezervei Federale

Franţa reprezintă un factor de risc mult mai important pentru economia europeană decât ţările periferice, îngropate în datorii, crede Richard Fisher, preşedintele filialei din Dallas a Rezervei Federale, banca centrală a SUA.

S&P revizuieşte în creştere ratingul SUA

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor`s a revizuit în creştere perspectiva ratingului Statelor Unite ale Americii de la „negativă” la „stabilă”, motivând calificativul mai bun prin faptul că Congresul american a reuşit să scape de amplu anticipata „prăpastie fiscală” din 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite