De două ori mai rău decât în 2008. Christine Lagarde: Economia zonei euro va scădea cu până la 12% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia zonei euro va înregistra probabil o scădere între 8 şi 12% în acest an, deoarece „oprirea bruscă a activităţii” cauzată de coronavirus va declanşa o recesiune de două ori mai adâncă decât după criza financiară din 2008, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, scrie Financial Times.

Lagarde le-a spus miercuri studenţilor, în cadrul unui webinar, că blocul european se confruntă cu „o criză economică masivă, literalmente nemaivăzută pe timp de pace, ţinând cont de pagubele pe care le provoacă”.

Preşedintele BCE, care va anunţa săptămâna viitoare cea mai recentă decizie de politică monetară a băncii centrale europene, a declarat că „scenariul uşor” prezentat de BCE la începutul acestei luni, ce prevedea o contracţie de 5% a economiei zonei euro în acest an, este „deja depăşit”.

Ea a spus că economia zonei euro va ajunge probabil să se contracte între 8 şi 12%, în scenariu mediu şi sever. Economia blocului a scăzut cu 4-5% după criza financiară de acum un deceniu, a adăugat ea, spunând că „acum vorbim probabil de dublu”.

Întrebată dacă crede că zona euro se îndreaptă către o altă criză financiară, Lagarde a declarat că acest lucru este puţin probabil, subliniind că, în timp ce multe ţări îşi fac datorii suplimentare ca răspuns la pandemie, acestea sunt durabile, deoarece ratele scăzute ale dobânzilor fac costurile gestionabile.

Ea a adăugat: „Nu sunt prea îngrijorată de creşterea datoriilor.”

Cu toate acestea, Lagarde a declarat că „oprirea bruscă a activităţii care a încetinit ritmul vieţii, ritmul creşterii, crearea valorii va avea efecte de durată, în ciuda tuturor măsurilor pe care le luăm”.

„Bineînţeles că acest lucru va fi remediat şi vom găsi modalităţi de a trece la o nouă etapă şi la o nouă formă de economie. Dar acum trecem prin consecinţele imediate asupra frontului economic al crizei de sănătate”, a spus ea

Lagarde a avertizat că unele ţări vor ieşi din pandemie într-o formă mai bună decât altele şi a spus că acest lucru va depinde de cât „spaţiu fiscal” au la dispoziţie pentru a finanţa răspunsul la pandemie, precum şi de expunerea lor în sectoarele cele mai afectate, cum ar fi turismul.

Mulţi investitori anticipează că BCE îşi va intensifica săptămâna viitoare sprijinul pentru economie, adăugând cel puţin 500 miliarde de euro la planurile sale de cumpărare de active pentru acest an în cadrul reuniunii sale de politică monetară din 4 iunie.

De asemenea, BCE urmează să publice prognozele economice actualizate săptămâna viitoare. În martie, instituţia prognoza că zona euro va creşte cu 0,8 la sută anul acesta, în scădere de la un nivel minim de 1,2 la sută anul trecut, după care îşi va reveni la 1,4% în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite