Dezbatere „Bugetul UE şi IMM-urile“, condusă de Siegfried Mureşan: IMM-urile din UE au nevoie de un cadru instituţional mai puţin birocratizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mure;an, purt[torul de cuv]nt al PPE FOTO Adevărul
Siegfried Mure;an, purt[torul de cuv]nt al PPE FOTO Adevărul

Deputatul european Siegfried Mureşan a moderat prima sesiune de dezbateri a audierii publice „Bugetul UE şi IMM-urile” organizată de Comisia pentru bugete a Parlamentului European.

La dezbatere au luat cuvântul reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiţii, cercetători şi antreprenori.

Obiectivul dezbaterii a fost ca membrii Comisiei pentru bugete din Parlamentul European să afle direct de la persoanele implicate care sunt măsurile legislative pe care trebuie să le promoveze la nivel european pentru a facilita accesul la finanţare al IMM-urilor.

„IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene, iar noi, ca legiuitori europeni, trebuie să vedem ce instrumente putem să le oferim acestor întreprinderi care susţin economia europeană pentru a avea acces mai uşor la finanţare şi pentru a se putea dezvolta. Am auzit astăzi în dezbatere că finanţarea este importantă, dar nu este totul. IMM-urile au nevoie şi de un cadru instituţional mai bun în care să poată acţiona, unul mai puţin birocratizat decât cel actual”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete, la finalul audierii publice din PE.

Concluziile eurodeputatului român au fost susţinute şi de către preşedintele Comisiei pentru bugete, Jean Arthuis. „Europa are toate atuurile pentru a reuşi. Problema este că încă nu funcţionează aşa cum ar trebui. (...) Evident, finanţarea este esenţială, însă, pentru ca investitorul să se angajeze financiar, trebuie să i se îndeplinească anumite condiţii. Mai avem mult de lucru pe calea simplificării şi debirocratizării”, a declarat şi eurodeputatul francez, la finalul audierii din Parlament.

98% din totalul întreprinderilor

Întreprinderile mici şi mijlocii joacă un rol central în economia Uniunii Europene (UE). Ele reprezintă peste 98% din totalul întreprinderilor din UE şi furnizează peste două treimi din locurile de muncă în sectorul privat. Totodată, IMM-urile contribuie cu peste 60% la valoarea adăugată a companiilor europene.

Totuşi, întreprinderile mici şi mijlocii întâmpină frecvent probleme în obţinerea de finanţare, îndeosebi start-up-urile, iar perioada de criză economică nu a făcut decât să îngreuneze accesul la capital al acestor companii. Din acest motiv, Uniunea Europeană a implementat şi implementează programe de încurajare a finanţării IMM-urilor din partea sectorului privat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite