Dispariţiile subite şi morţile suspecte ale bancherilor au devenit un laitmotiv în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul în care a trecut prin cea mai grea criză financiară din ultimele două decenii, din cauza căderii subite a bursei din Shanghai în vară, China îşi arată trăsăturile de stat totalitarist prin dispariţia subită a mai multor bancheri care jucau un rol important în viaţa financiară a Chinei, conform publicaţiei digitale „Quartz”, care prezintă o listă cu bancherii chinezi care au dispărut subit sau au murit în mod suspect anul acesta.

Cel mai recent caz înregistrat are şi profilul cel mai înalt: preşedintele conglomeratului Fosun Group, Guo Guangzhang, autointitulat „Warren Buffet al Chinei” nu mai poate fi contactat de 3 zile, iar toate dovezile că acesta este reţinut de autorităţi în ancheta privind criza bursei din Shanghai de vara trecută, însă Guvernul de la Beijing nu a oferit nici o informaţie oficială în acest sens. 

În vară, căderea bursei din Shanghai a dus la pierderea a aproximativ trei trilioane de dolari, iar răspunsul autorităţilor a fost unul brusc: cu cercetări efectuate la sediul tuturor băncilor private, soldate cu arestări, dispariţii şi chiar morţi suspecte.

Astfel, preşedintele băncii Minsheng, Mao Xiaopeng, a fost reţinut de agenţia anticorupţie a Chinei pentru a fi interogat în ceea ce privea un alt proces. Banca – care se află în topul 50 Forbes al celor mai mari bănci din lume - a declarat că Mao a demisionat de la conducerea acesteia din motive personale, însă informaţiile publice despre acesta au curs rar din acel punct, pe întreg parcursul anului.

Cea mai mare firmă de brokeraj din China, Civic Companies, nu a scăpat nici ea de adevărata epurare din sectorul comercial privat – preşedintele Cheng Boming, directorii Liu Wei şi Xu Ganga şi alţi doi ofiţeri ai firmei. Beijingul nu a oferit o informaţie despre ultimii doi, „uitând” să precizeze până şi dosarul în cadrul căruia au fost reţinuţi.

Preşedintele unei alte firme de brokeraj importante din China, Guosen Securities, a avut parte de un sfârşit misterios – spânzurându-se în casa din Shenzen în luna octombrie. Yim Fung, preşedintele reprezentanţei din Hong Kong al firmei de brokeraj Guotai Junan Securities, a dispărut pe 18 noiembrie, presa locală relatând că el a fost reţinut. 

În urma devalorizării bruşte a bursei din Shanghai, începută în luna iulie, autorităţile chineze început o adevărată vânătoare pentru a depista potenţiali manipulatori de capital, consideraţi a fi principala cauză a crizei – investitori care au umflat artificial preţurile acţiunilor tranzacţionate la bursă prin investiţiile făcute cu bani împrumutaţi, forţând astfel devalorizarea bruscă a acţiunilor în momentul în care ele au depăşit profiturile companiilor în care au fost investite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite