Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Economia Franţei s-a contractat cu un record de 13,8% în al doilea trimestru

1
31 Jul 2020 12:22:09
Autor: Elena Deacu

Economia Franţei s-a contractat cu un nivel record de 13,8% în trimestrul doi, sub impactul restricţiilor impuse în pandemia de coronavirus, a anunţat vineri institutul naţional de statistică INSEE, citat de AGP.

Scăderea trimestrială a produsului intern brut (PIB) a fost mai mică decât previziunile, dar mai puternică decât cea a vecinilor din zona euro.

„Evoluţiile negative ale PIB în prima jumătate a anului 2020 sunt legate de închiderea activităţilor” neesenţiale, „în contextul implementării blocajului între jumătatea lunii martie şi începutul lunii mai”, a declarat INSEE într-un comunicat.

INSEE a actualizat, de asemenea, cifra pentru primul trimestru - când blocajele tocmai începuseră să fie puse în aplicare - la o contracţie de 5,9%, faţă de 5,3% estimată anterior.

Cifra din al doilea trimestru înseamnă că economia franceză a scăzut timp de trei trimestre consecutive şi continuă să fie în recesiune.

Contracţia din Franţa din cel de-al doilea trimestru a fost mult mai accentuată decât căderea record de 10,1% în Germania. Austria a suferit o contracţie de 10,7% şi Belgia de 12,2%.

Cu toate acestea, scăderea a fost mai bună decât prognoza proprie a INSEE de la jumătatea lunii iunie, care dădea o estimare de 17% Banca centrală franceză estimase la începutul lunii iulie o scădere de 14%.

Consumul intern este principalul motor al economiei franceze, iar consumul casnic a scăzut cu 11% în timpul trimestrului doi.

Investiţiile au scăzut în proporţie mai mare, cu 17,8%.

În mod surprinzător, date fiind blocajele şi restricţiile de călătorie care afectează turismul internaţional, a existat o scădere de numai 46% a transportului şi o scădere de 57% în sectorul restaurantelor şi hotelurilor.

INSEE a menţionat că, în general, „încetarea treptată a restricţiilor a dus la o redresare treptată a activităţii economice în mai şi iunie, după minimul atins în aprilie”.

Ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat după ce au fost lansate cifrele: „Nu suntem neputincioşi în faţa crizei”. „Guvernul francez a luat măsuri extraordinare pentru a sprijini întreprinderile în timpul crizei şi pentru a menţine oamenii în plată. Vom lupta să ne descurcăm mai bine decât minusul de 11%” prognozat pentru întregul an de către guvern, a adăugat Le Maire.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
31.07.2020, 13:05:30

E prăpăd. Şi asta se va vedea în lunile şi anii următori. Este posibil ca, cu toată infuzia de 1,8 trilioane de €, economia Europei să colapseze cu înrăutăţirea dramatică a nivelului de trai. Nu ştiu de ce, dar mă bucur.

Modifică Setările