Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Economia SUA a pierdut 16.000 de miliarde de dolari din cauza inegalităţilor între rase în ultimii 20 de ani - studiu

5
26 Sep 2020 15:32:23
Autor: News.ro

Inegalităţile între rase în Statele Unite - în mod istoric foate puternice - au costat economia americană 16.000 de miliarde de dolari în ultimii 20 de ani, potrivit unui studiu publicat de Banca Citigroup, relatează AFP.

”Dacă Statele Unite ar fi redus prăpastia rasială a afroamericanilor în privinţa salariului, locuinţelor, educaţiei şi investiţiile în urmă cu 20 de ani, economia americană ar fi avut în plus 16.000 de miliarde de dolari”, potrivit acestui studiu publicat joi, realizat de a treia cea mai mare bancă americană.

”Reducerea lor azi ar permite creşterea PIB-ului american cu 5.000 de miliarde de dolari în următorii cinci ani”, se arată în studiu.

Citigroup a promis joi să investească un miliard de dolari în următorii trei ani, în vederea unei reduceri a acestor inegalităţi în bogăţie.

Jumătate dintre aceste fonduri urmează să fie destinate ajutării americanilor să devină proprietari ai locuinţei în care stau. De asemenea, urmează să crească investiţiile în companii care aparţin afroamericanilor.

Alt obiectiv al băncii este să ofere un acces mai bun la sistemul bancar şi la credite comunităţilor de culoare, în contextul în care dificultatea afroamericanilor de a obţine un credit cu o dobândă corectă este denunţată adesea.

Acest anunţ este un ecou la apelul lansat vineri de către un oficial al Băncii Centrale americane - Fed -, care a cerut lumii economiei şi finaţelor să acţioneze împotriva rasismului instituţional.

Evocând ”inegalităţi istorice şi instituţionale ale sistemului financiar”, Raphael Bostic, care conduce filiala din Atlanta a Rezervei federale americane a deplâns faptul că bogăţia gopodăriei albilor rămâne de zece ori mai mare celei a gopodăriiei afroamericanilor - cam la fel ca în urmă cu 100 de ani.

El a denunţat ”politica oficială” a anilor de după al Doilea Război Mondial, care oferea un acces la împrumuturi imobiliare în funcţie de origine şi, astfel, la o locuinţă decentă şi abordabilă”, una dintre principalele surse ale ”disparităţii rasiale a bogăţiei”, care persistă.

Inegalităţile puternice din Statele Unite - istorice şi exacerbate de criză - au fost repuse recent pe tapet de manifestaţii care au izbucnit sub lozinca ”Vieţile celor de culoare contează” ("Black Lives Matter"), după moartea lui George Floyd, relansate de cazul Breonna Taylor, la Louisville în Kentucky.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Tarnopol
26.09.2020, 17:10:28

Hahaha. Doar copiii de gradinita sa creada o gogoasa asa de mare.

-2 (16 voturi)
dracon
26.09.2020, 17:45:57

Pai daca albii muncesc si statul american da ajutoare sociale primatelor care nu vor sa aiba dreptul la munca ?

0 (8 voturi)
kevin hoher
26.09.2020, 18:20:29

Daca erau puturosi si lenesi si pana acuma 20 de ani, sub domna lu' O'lama Intaiu' s-a incurajat si mai mult lenea si traiu' pe munca altora, nu spun "pe munca albilor". Indienii si asiaticii in general de ce pot sa munceasca? Latios de ce pot sa munceasca? Doar "monkeys" nu si nu! Ce ei au fo' sclavi acu' 300 de ani si acuma e randu' albilor sa roboteasca pentru ei. Nici scoala, nici munca....... = mufa!

-7 (11 voturi)
Tomescu Tom
27.09.2020, 16:31:59

Dacă faci parte din etniile " discriminate " ... chiar nu mai ai probleme cu școala, studiile liceale și universitare ! Oricine îți pune la îndoială competențele , îl poți acuza public de discriminare ... În România ...ai locuri rezervate la universități , unde chiar dacă ești ...zero...pe toate planurile, ești acceptat ! Poți deveni psiholog ..sociolog .. extrem de bine promovat , doar pentru că trebuie să fii prezent în zona aia de egalitate .... Despre competență nu mai vorbește nimeni .... Este doar o altă chestie, incorectă politic...Și nimeni nu vrea să-și piardă pâinea ... Așa că toată lumea, musai tace !

Marius Dumitru
27.09.2020, 22:09:39

daaa, din cauza unora care nu prea muncesc ca alții prin ghetto-uri sau din cauza ilegalilor care vin și ffreacă menta pe beneficii sociale cat pot de mult

Modifică Setările