Schimbările pe harta economiei mondiale: cum au pierdut Italia, Olanda şi Marea Britanie puterea în favoarea Statelor Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Global Financial Data, cel mai important furnizor de date economice istorice pentru analiza pieţelor globale, a realizat un studiu privind evoluţia randamentelor obligaţiunilor guvernamentale  în ultimele opt secole. Rezultatele obţinute ilustrează schimbările majore pe harta mondială a puterilor economice şi explică schimbările centrelor de influenţă financiară.

Global Financial Data, cel mai important furnizor de date economice istorice pentru analiza pieţelor globale, a realizat un studiu privind evoluţia randamentelor obligaţiunilor guvernamentale  în ultimele opt secole. Rezultatele obţinute ilustrează schimbările radicale pe harta mondială a puterilor economice şi explică schimbările centrelor de influenţă financiară, de la Italia, spre Marea Britanie, până la SUA.

Clasamentul întocmit de Global Financial Data se bazează pe evoluţia randamentelor obligaţiunilor guvernamentale ale fiecărei puteri economice din fiecare secol, măsurând astfel schimbările pe termen lung influenţa financiară a acestor state.

În ultimele opt secole, amplasarea centrului de greutate economic s-a schimbat gradual de la Italia către Spania, iar în prezent se află în Statele Unite ale Americii.

Important de menţionat este că ţara care se află în centrul şi al economiei mondiale emite obligaţiuni pentru a-şi acoperi cheltuielile.  Investitorii cumpără mai ales acele obligaţiuni pentru că sunt o garanţie sigură a unor investiţii profitabile.

Ţara care deţine puterea economică mondială poate emite mai multe obligaţiuni la preţuri avantajoase pentru investitori, datorită riscului scăzut. Atunci când apar modificări în evoluţia ţării şi începe să piardă puterea, investitorii îşi plasează banii în noile obligaţiuni suverane considerate sigure.

Italia

Italia s-a aflat în centrul puterii economice mondiale până în anii 1500, potrivit informaţiilor furnizate de Global Financial Data. Până atunci, Marea Mediterană era poarta de acces către Bizanţ, către Orientul Mijlociu şi către India şi China. Oraşele-stat italiene precum Veneţia, Genova, Florenţa şi nu numai au înflorit datorită activităţii economice intense, dar s-au şi războit între ele.

Olanda

Până în anii 1600, centrul economic se mutase în Olanda, ţară care a reuşit să-şi consolideze puterea datorită exploziei legăturilor comerciale în zona de nord a Europei, favorizate de accesibilizarea căilor maritime pe Atlantic. Olanda a experimentat chiar şi un surplus de capital, rezultatul fiind Tulipomania, prima „bulă speculativă” din lume, asemănătoare cu cea asociată crizei subprime care a pornit din SUA, în 2008. Specialiştii au explicat acest fenomen din anii 1630 prin creşterea exagerat de mare a preţurilor plătite pentru mărfurile de lalele, în comparaţie cu valoarea lor intrinsecă.

Marea Britanie

Olanda era o ţară prea mică pentru a ocupa pe termen lung rolul de centru economic mondial, aşa că puterea s-a mutat în Marea Britanie până la sfârşitul anilor 1600. Revoluţia din 1688 a realiniat puterile politice din Anglia şi a adus Regatul Unit în centrul puterii economice globale, unde a rămas până în 1914.

Statele Unite ale Americii

După Primul Război Mondial, această putere a migrat la New York, acolo unde se află şi astăzi. Dolarul este moneda cea mai circulată din lume, ceea ce permite Washingtonului să emită obligaţiuni de stat la preţuri mai mici decât dacă nu ar fi întrunit aceste condiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite