Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Efectele scumpirii gazelor: Fermierilor francezi li se spune să lase recolta de porumb pe câmp

3
28 Oct 2021 20:22:19
Autor: Alexandra Cheroiu
FOTO Unsplash/ Katherine Volkovski
FOTO Unsplash/ Katherine Volkovski

Cultivatorilor de porumb din Franţa li se spune să lase recolta nestrânsă pe câmp, o ultimă dovadă a modului în care creşterea explozivă a preţurilor la energie creează un risc pentru inflaţia globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Recoltatul porumbului în Franţa, unul dintre cei mai mari producători europeni alături de România, este în plină desfăşurare şi aproximativ o treime din culturi au fost recoltate.
 
În mod normal, porumbul trebuie uscat după recoltare, pentru a asigura un conţinut adecvat de umezeală, însă această sarcină devine din ce în ce mai costisitoare pe măsură ce preţurile la gaze naturale au crescut cu 300%.
 
Acum fermierilor francezi li se spune să se pregătească pentru lipsuri în aprovizionarea cu gaze naturale, să utilizeze cantităţi mai mici din acest combustibil sau chiar să amâne colectarea cerealelor, dacă este posibil, a anunţat miercuri Asociaţia Generală a Producătorilor de Porumb din Franţa (AGPM), potrivit Agerpres. Însă, recoltarea târzie poate deteriora calitatea porumbului şi să reducă veniturile fermierilor, care şi aşa sunt afectate de explozia costurilor cu uscarea cerealelor, a adăugat AGPM.
 
Creşterea explozivă a preţurilor la energie a dus deja la majorarea costurilor îngrăşămintelor, ceea ce reprezintă un risc pentru viitoarele culturi de cereale, în timp ce serele din Olanda unde se cultivă legume au început să reducă iluminatul pentru a mai diminua cheltuielile.
 
Preţurile la gaze naturale au crescut cu 300% în acest an, atingând valori record în Europa şi în unele părţi ale Asiei, pe măsură ce economiile şi-au revenit din pandemia de COVID-19, iar consumul de energie a crescut mai rapid decât livrările. Aceste creşteri de preţuri au determinat industriile cu un consum mare de energie să revizuiască producţia pentru a putea face faţă unei situaţii care perturbă lanţurile de aprovizionare şi riscă să alimenteze inflaţia. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Pisicul Tunetului
28.10.2021, 21:00:48

Aia cu Macrou sunt chiar mai prosti ca noi...

+2 (2 voturi)
Ion Capsuna
29.10.2021, 01:38:00

Eu cind am spus ca se vadeste la orizont o criza alimentara, am fost luat in ris! Stati sa vedeti la anul, cind fermierii vor trebui sa semene si sa aplice ingrasaminte...4 din cele mai mari fabrici producatoare de ingrazaminte in UE si-au inchis portile din aceleazi motive privind pretul gazului, care e materia prima pt. ingrasaminte!

-24 (26 voturi)
Utilizator Adevărul
29.10.2021, 01:38:57

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările