Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Egiptul şi-a anunţat intenţia de a primi un nou împrumut de la FMI

0
16 May 2022 01:51:01
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prim-ministrul egiptean, Mustafa Madbouli, a declarat că este posibil să se ajungă la un nou acord cu FMI în câteva luni.

Premierul egiptean Mustafa Madbouli a anunţat duminică că guvernul de la Cairo este posibil să primească un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Egiptul se îndreaptă către negocieri cu FMI pentru a primi finanţare suplimentară faţă de finanţarea tehnică care a fost convenită înainte de criza ruso-ucraineană”, a spus acesta la o conferinţă de presă la Cairo, la care şeful guvernului a prezentat un program de măsuri pentru depăşirea problemelor economice globale provocate de situaţia din Ucraina.

Potrivit lui Madbuli, ajungerea la un acord cu FMI este planificată în câteva luni. „În câteva luni programul va fi implementat”, a spus el, fără a oferi detalii despre viitorul acord, precizând doar că „va include un aspect financiar”.

Înainte de declanşarea crizei ucrainene, a spus premierul, FMI şi-a redus mai întâi prognoza de creştere pentru economia egipteană la 5,6%, dar ulterior a crescut-o la 6%. Madbouli a recunoscut că economia egipteană a cunoscut o ieşire masivă de investiţii străine de pe piaţa datoriilor interne, care s-a ridicat la aproximativ 20 de miliarde de dolari. Aceste investiţii, denumite „bani fierbinţi”, sunt una dintre principalele surse de schimb valutar din ţară, împreună cu veniturile din turism şi cu remitenţele egiptenilor din străinătate.

În februarie, Banca Centrală a Egiptului a introdus măsuri împotriva importatorilor care au încetinit semnificativ procesul de importuri şi au atras critici din partea comunităţii de afaceri. Restricţiile respective au fost parţial anulate săptămâna trecută. Valoarea monedei locale a scăzut cu peste 15% în martie, iar rezervele valutare au scăzut şi ele. Acest lucru a fost facilitat şi de o creştere a ratei dde dobândă cu 1%, în urma căreia lira egipteană a scăzut cu 18% faţă de dolar, atingând o valoare minimă în ultimii cinci ani.

În martie, Egiptul a solicitat asistenţă de la FMI pentru a implementa un program economic cuprinzător pe fondul crizei din jurul Ucrainei. În 2016-2019, Cairo a primit un împrumut de la FMI în valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari pentru reforme economice. În prezent, Republica Arabă realizează a doua etapă a reformelor structurale în sectoarele publice ale economiei. Anul trecut, alte două împrumuturi în valoare totală de 8 miliarde de dolari au fost acordate Egiptului prin diferite mecanisme de finanţare pentru a aborda efectele negative ale pandemiei de coronavirus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările