Elveţia primeşte gaze prin hub-urile de tranzacţionare din ţările vecine din UE, astfel încât perturbările în aprovizionare din blocul comunitar vor afecta şi Elveţia.
În această ţară există o cerere relativ redusă pentru gaze, care acoperă aproximativ 15% din consumul total de energie. Aproximativ 42% din gaze sunt folosite pentru încălzirea locuinţelor, restul în industrie, servicii şi transporturi, conform datelor guvernamentale. Totuşi, ţara este dependentă de importurile de gaze şi petrol.
"De aceea, nimeni nu poate garanta că va fi întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi", a declarat Sommaruga, pentru publicaţia elveţiană SonntagsZeitung, relatează Reuters
Recent, Guvernul a prezentat planuri de rezolvare a posibilei penurii de gaze naturale în această iarnă, informând că ar putea recurge la raţionalizare dacă alte măsuri se dovedesc insuficiente, scrie Agerpres.
În eventualitatea unei penurii de gaze şi electricitate în Elveţia, energia va fi în primul rând raţionalizată pentru companii. Sommaruga a explicat că "iniţial vor fi de exemplu restricţii pentru scările rulante şi neoane", iar Guvernul vrea să pună cât mai mult timp la dispoziţie energie pentru gospodării.
Oficialul a cerut autorităţilor locale să investească mai mult în extinderea energiei hidroelectrice, solare, eoliene şi biogazului.
Vecina Germania a activat luna trecută cel de-al doilea nivel al planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, care aduce şi mai aproape ţara de măsura raţionalizării, după scăderea drastică a livrărilor de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream.
Planul de urgenţă are trei nivele: de alertă, de alarmă şi de urgenţă. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a activat deja primul nivel al planului de urgenţă la începutul lunii martie.
Nivelul de alarmă înseamnă că există o perturbare în aprovizionarea cu gaze care a condus la o deteriorare semnificativă a situaţiei aprovizionării. Cu toate acestea, piaţa este în continuare capabilă să facă faţă perturbării şi nu este nevoie de intervenţia statului.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
3 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"a declarat ministrul Energiei, Simonetta Sommaruga," nu exista ministru al energiei in Elvetia! Madama asta se ocupa de conducerea "Federal Department of Environment, Transport, Energy and Communications"(https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Department_of_Environment,_Transport,_Energy_and_Communications) Iar anual ei se schimba intre ei, adica cei 7 consilieri federali ai Elvetiei
Mai pun poprire pe niste conturi de oligarhi si isi mai scot din parleala.
nationalizare! România construiește sonde la limanul Nistrului si in Delta Dunarii (sau/si in apropiere, poate o sa fie viituri apocaliptice cu apa si lemne) ca să extragă gaze naturale sau petrol. O să exploateze zacaminte. Ce o fi! La vârf va fi si cate un frumos obiectiv turistic, se va vedea traficul din strâmtoarea Kerci. Daca rusul circula sinusios atunci se bucură că a revenit la Maica Rusia, Crimeea. Daca deplasarea e fără zig-zaguri atunci înseamnă vehiculul are pilot automat si rusul cinsteste. Rusul cinsteste, cinsteste, cinsteste ... Rusul se crede preacinstit. Se adreseaza cu deosebita consideratie, se rostesc vorbe mari, grele, adevărate ... preacinstitule rus si cum ii mai spune, celălalt răspunde cu preacinstitule rus si cum il mai cheamă. Da sa se dezgheate pana si Oceanul Artic! Dacă rușii ar tăcea nu ar mai îngheța Oceanul Artic! daca ninge in Nordul Africii inseamna ca se anunta cat de mincinosi sunt rusii si au cam intrecut masura. daca ninge/e lapovita in Peninsula Arabica inseamna ca suntem informati ca mai mincinosi ca rusi nu au mai fost, nu mai sunt si nu o sa mai fie altii. urmatoarea bucurie a rusilor e cand in Crimeea o sa fie apa din belsug: si din muntii Caucaz, si din muntii Urali, si din muntii Carpati, si din Nipru, si de la fratii armeni, si de la fratii kurzi, si de la fratii norvegieni. desigur ca vor fi mai multe obiective turistice: Delta Dunarii, Varful Omu, Varful Moldoveanu, stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, stramtoarea Dardanele, Marea Azov, Cotul Donului, canalul Volga-Don, canalul Dunare-Marea Neagra, Marea cea Mare/Marea Mediterana ... Marea Moarta nu se poate! Romania va vinde la un pret accesibil (in primul an pretul va fi cum a fost in Libia) pentru cine vrea sa cumpere. fara studii, fara proiecte, fara prospectiuni, la o adancime mica a apei ... si o sa ramana gaze si petrol ca o sa arda si Pamantul!