Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

eMag, amendă uriaşă în Ungaria pentru promoţii înşelătoare. În România este bănuită că s-a înţeles cu alţi retaileri asupra preţurilor

27
13 May 2021 18:41:57
Autor: Afrodita Cicovschi
eMag a acceptat decizia şi va plăti amenda şi va oferi tuturor clienţilor săi un cupon în valoare de 3.000 forinţi (circa 8 euro).
eMag a acceptat decizia şi va plăti amenda şi va oferi tuturor clienţilor săi un cupon în valoare de 3.000 forinţi (circa 8 euro).

eMAG a fost amendată de Autoritatea de Concurenţă din Ungaria cu 200 milioane forinţi (echivalentul a circa 560.000 euro) plus obligaţia de a plăti o compensaţie de aproximativ 4 miliarde forinţi (11,2 milioane euro) şi alte obligaţii faţă de clienţi şi comercianţi, scrie Profit.

Amenda a fost aplicată în urma unei anchete în care au fost examinate practicile de gestionare a sute de vânzători din platforma eMAG şi s-a constatat că ar exista fapte incorecte, relevă date analizate de Profit.ro.
 
Autoritatea maghiară de concurenţă susţine că nu ar fi fost elaborate reguli interne în timpul campaniilor de reducere care să asigure un preţ cu adevărat diminuat al produsului şi faptul că preţul iniţial al produselor reflectă cu adevărat preţul anterior al acestora, cel de dinainte de “reducere”.
 
eMag a acceptat decizia şi va plăti amenda, va oferi tuturor clienţilor săi un cupon în valoare de 3.000 forinţi (circa 8 euro), dar în valoare totală de cel puţin 1 miliard forinţi (2,8 milioane euro), asumându-şi în acelaşi timp faptul că va sprijini activităţile de vânzare online ale întreprinderilor mici şi mijlocii maghiare cu un program în valoare de peste 4 miliarde forinţi.
 

Ce a mai obţinut Ungaria în urma amendării eMag

 
În comunicatul autorităţii ungare de concurenţă se precizează însă şi o serie de avantaje pe care le vor obţine companiile din ţara vecină:
 
„În cursul procedurii, grupul de întreprinderi a cooperat cu GVH şi s-a angajat să pună în aplicare o serie de măsuri menite să asigure compensarea încălcării. În cadrul acestor măsuri, eMAG va înceta utilizarea promoţiilor înşelătoare, îşi va dezvolta practicile de stabilire a preţurilor şi de afişare a preţurilor într-un mod adecvat şi va solicita partenerilor de pe piaţă, adică vânzătorilor săi, să facă acelaşi lucru. În plus, consumatorii care au făcut o achiziţie pe platformă în ultimele 12 luni vor primi fiecare câte un voucher pentru 3000 HUF, într-o valoare totală aproximativă de cel puţin 1,08 miliarde HUF. 
 
Mai mult, grupul de întreprinderi s-a angajat să sprijine prezenţa comerţului electronic a întreprinderilor maghiare prin furnizarea de comisioane reduse, instruiri, spaţiu publicitar şi servicii logistice, printre altele, partenerilor săi în valoare totală de aproximativ 2,88 miliarde HUF. Angajamentele vor oferi, de asemenea, oportunităţi pentru întreprinderile maghiare de a se extinde pe pieţele externe prin intermediul platformelor române şi bulgare ale eMAG. Toate acestea pot contribui la intrarea întreprinderilor maghiare pe pieţele externe, la creşterea veniturilor din exporturi şi la îmbunătăţirea poziţiei lor financiare, în special în timpul pandemiei”, se arată în documentul citat.
 
 
 

Ancheta din România

 
La 5 aprilie a.c., Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Samsung Electronics România SRL, Altex România SRL, Flanco Retail SA şi Dante Internaţional SA.
 
Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei investigaţii privind posibile înţelegeri şi/sau practici concertate de fixare a preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics România SRL pe piaţa produselor electronice şi IT&C din România.
 
Astfel, investigaţia vizează relaţia dintre compania Samsung Electronics România SRL şi partenerii acesteia, printre care Altex România SRL, Flanco Retail SA şi Dante Internaţional SA.
 
Investigaţia a fost declanşată pe baza informaţiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă.
 
Samsung Electronics România SRL este subsidiara locală  a grupului Samsung, un producător şi distribuitor mondial de produse electronice şi produse de tehnologia informaţiilor.
 
Altex şi Flanco comercializează on-line şi prin intermediul unor reţele naţionale de magazine o gamă largă de produse din categoria electronicelor şi IT&C, electrocasnice si multimedia.
 
Dante administrează platforma on-line eMAG.ro, prin intermediul căreia comercializează o gamă largă de produse, echipamente şi componente IT, electronice, electrocasnice etc.
 
Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
 
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Tomescu Tom
13.05.2021, 18:53:36

Realitatea asta ..." urla " .. la propriu .. :))) Iar autoritatea română " de concurență " .. analizează ..analizează .. analizează .. Sper ca în final , să nu sancționeze avertizorii ...

-4 (24 voturi)
geminy alecs
13.05.2021, 18:55:26

emag grup infractional organizat

-6 (18 voturi)
Tuschinger Bela
13.05.2021, 19:28:26

Este razbunarea ungurilor că le-am luat Ardealul! eMAG pământ românesc!

-6 (8 voturi)
oneinbillions
13.05.2021, 19:29:54

nesatui nu ii mai ajunge Dumnezeu, maica

+3 (3 voturi)
FB Adonis
13.05.2021, 19:37:31

Adica pacalesc clientii in Ungaria dar in Romania sunt corecti!!! Deja ne-au innebunit televiziunile cu publicitate din 10 in 10 min din grila cu fel si fel de reclame penibile,ca au si haine,ca au si chiloti,etc!!! Emag ul a platit incantat amenda de 560.000 euro probabil fericiti ca nu au sapat mai adanc.

-4 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările