Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Embargoul impus Rusiei, o şansă nesperată pentru economia Chinei

0
7 Dec 2015 14:05:46
Autor: Laurentiu Gheorghe
Moneda chineză devine o valută forte la fel ca dolarul, yenul sau lira sterlină
Moneda chineză devine o valută forte la fel ca dolarul, yenul sau lira sterlină

Rusia pregăteşte prima emisiune de obligaţiuni suverane denominate în renminbi (yuan), în valoare totală de un miliard de de dolari.

Această operaţiune ar putea oferi alternative pentru finanţarea sistemului bancar şi a afacerilor din Rusia, după ce din cauza sancţiunilor impuse de UE şi SUA, ruşilor li s-a interzis accesul pe pieţele financiare internaţionale.

Emisiunea, care va aduce o extindere a circulaţiei internaţionale a valutei chinezeşti ar putea la rândul ei conduce la vânzarea de obligaţiuni emise de către Beijing denominate în ruble. Aceasta va deschide calea unor emisiuni efectuate în crosuri valutare ale altor mari economii emergente, ceea ce va eroda din poziţia dominantă a dolarului pe pieţele globale de capital.

Emisiunea de obligaţiuni suverane a Ministerului de Finanţe de la Moscova va stabili în primul rând o dobândă de referinţă în renminbi pentru Federaţia Rusă, şi în consecinţă pentru emisiunile coorporatiste, a declarat Denis Shulakov, şeful diviziei pieţe de capital de la Gazprombank, care a furnizat asistenţă pentru pregătirea emisiunii, citat de Financial Times. „Cel de-al doilea scop este diversificarea bazei de investiţii (pentru debitorii ruşi) şi introducerea unei surse noi de lichiditate introdusă de internaţionalizarea renminbi.

Din punctul de vedere al Chinei, obligaţiunile aduc un plus la tranzacţionarea pe pieţele internaţionale a valutei proprii, pe care FMI a a decis săptămâna trecută s-o introducă în coşul de valute de rezervă, alături de dolarul american, euro, yen şi lira sterlină.

Citiţi mai mult pe Adevărul Financiar

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările