Energia electrică, tot mai scumpă în Spania. Ce măsuri au luat autorităţile pentru ca populaţia să primească facturi similare cu cele din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preţul electricităţii a înregistrat o scădere pe piaţa angro din Spania şi pentru duminică a fost stabilit la 144,18 euro/MWh, cu aproape şase euro mai puţin faţă de sâmbătă, când a fost de 150,78 euro, conform datelor operatorului OMIE, preluate de El Pais.

Totuşi, preţul s-a menţinut la un nivel atât de ridicat încât această zi este „duminica cea mai scumpă" din istoria Spaniei, informează cotidianul spaniol, potrivit Agerpres

Sursa citată menţionează că, preţul a fost cu 15 euro mai ridicat faţă de duminica trecută şi de patru ori peste cel din aceeaşi zi a anului trecut, când a fost de 35 euro/MWh.

Vineri, a fost atins recordul absolut, preţul ajungând la 152,32 euro, iar sâmbătă a scăzut puţin, dar a continuat să rămână peste pragul de 150 euro/MWh.

El Pais scrie că, escaladarea preţurilor, care s-a produs aproape zilnic începând din iunie, se datorează în special scumpirii gazelor naturale pe pieţele internaţionale şi creşterii costurilor cu drepturile de emisii de CO2. 

Potrivit sursei citate, deoarece vara aceasta nu prea a fost vânt şi cererea a crescut ca urmare a temperaturilor ridicate, au intrat în funcţiune ciclurile combinate, care utilizează gaze şi care au marcat preţul: la licitaţie, ultimul kilowatt adjudecat la preţul cel mai mare este cel care fixează toate preţurile.

Acest fenomen se întâmplă în măsură mai mare sau mai mică în toate ţările. Astfel, în Marea Britanie un MWh a costat duminică 161,94 lire (189,63 euro), în Germania 105,22 euro, în Franţa 109,56 euro şi în Italia, unde Guvernul se pregăteşte să intervină, 133,7 euro. 

În Portugalia preţul este similar cu cel din Spania, deoarece împart piaţa, conform datelor obţinute de EFE de la respectivii operatori. Sursa citată subliniază că, în general, în Franţa, Germania şi ţările din Europa Centrală preţurile sunt mai reduse faţă de Spania, Portugalia, Italia sau Grecia.

În această situaţie, Guvernul lucrează la „un plan de avarie" pe care speră să îl aprobe marţea viitoare, pentru ca populaţia să beneficieze de o factură la electricitate similară cu cea din 2018. Se preconizează o reducere temporară a impozitelor şi măsuri pentru diminuarea taxelor ce intră în factură, precum costurile extrapeninsulare, prime pentru regenerabile sau fonduri destinate finanţării deficitului tarifar.

Executivul a aprobat deja până la finele anului o reducere a TVA de la 21% la 10% şi suspendarea impozitului pentru generare de 7% pentru consumatorii cu o putere contractată de până la 10 KW, cu condiţia ca preţul mediu lunar pe piaţa angro să fie peste 45 euro/MWh.

În data de 9 august, preţul energiei electrice atingea un nivel record în Spania. Potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres, preţul mediu pe piaţa angro, care determină o bună parte din factura la electricitate, atingea nivelul maxim de 106,74 euro (circa 125 de dolari)/MWh.

Anteriorul record fusese înregistrat pe 20 iulie, când media a fost de 106,57 euro/MWh. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite