Este sau nu vapingul alternativa de fumat mai puţin dăunătoare sănătăţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce în momentul apariţiei pe piaţă a fost catalogată drept alternativa mai puţin dăunătoare sănătăţii comparativ cu aceea a consumului de ţigarete clasice, vapingul (din lb. englezăvaping = a vapa, a fuma abur/aromă), acum discuţiile despre consumul de ţigări electronice gravitează în jurul deceselor consemnate în acest an, în SUA, ca urmare a acestui tip de fumat arome în loc de tutun.

La ediţia 2019 a Forumului anual Global Nicotine&Tobacco Forum (GNTF), din septembrie a.c., Washington, Columbia (SUA), s-au reunit experţi, analişti, consultanţi din industria tutunului, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai celor patru mari producători de ţigarete din lume, dar şi medici chirurgi care au trecut în revistă cele mai mari preocupări ale tuturor jucătorilor din domeniu. Şi, una dintre acestea este exact ”fumatul” electronic: este sau nu vapingul alternativa de fumat mai puţin dăunătoare sănătăţii?

Food and Drugs Administration (FDA) - Agenţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA - referindu-se la cazurile de îmbolnăvire din SUA, a reiterate faptul că acestea au fost atribuite în mod eronat vapatului, întrucât consumatorii au inserat extras de canabis în ţigările electronice.

Concluziile preliminare ale studiilor FDA arată că nu produsele de vapat legale, cumpărate din magazine, au cauzat recentele îmbolnăviri din SUA, ci extractul de canabis procurat de pe piaţa neagră, pe care utilizatorii l-au pus în aceste dispozitive.  Astfel că, autoritatea avertizează consumatorii asupra riscului de îmbolnăvire sau deces prin introducerea THC (tetrahidrocanabinol - extras de canabis) în ţigările electronice, acţiune în urma căreia au fost înregistrate peste 1.000 de rapoarte medicale despre afecţiuni pulmonare şi chiar decese.

Am descoperit, prin această investigaţie, faptul că majoritatea pacienţilor afectaţi de aceste boli au folosit produse care conţin THC, ceea ce sugerează că produsele de vapat cu THC ar avea un rol în aceste îmbolnăviri”, se arată în comunicarea FDA.

Autoritatea avansează câteva recomandări de bun simţ pentru consumatori, printre altele insistând asupra a două chestiuni esenţiale: 1. de a nu insera substanţe diverse în ţigările electronice - precum THC sau alte uleiuri – chiar dacă produsele de vapat sunt achiziţionate legal din unităţile de vânzare cu amănuntul; 2. de a nu achiziţiona ţigări electronice de pe stradă sau din alte surse ilicite mai ales, şi în niciun caz pe cele cu THC.

De fapt, întrebările care se nasc acum, după ce s-au consemnat şi decese catalogate drept o consecinţă a vaping-ului, sunt numeroase: câţi fumători au renunţat la tutunul clasic definitiv şi dacă a scăzut consumul prin apariţia ţigărilor electronice? Câţi fumători au trecut, definitiv sau temporar la vaping? Care este impactul acestui nou tip de fumat în rândul tinerilor şi care sunt consecinţele? Cât de aspre ar trebui sau ar putea fi reglementările în domeniu, astfel încât, pe termen lung, să descurajeze totuşi consumul de tutun sau arome? Care sunt cele mai bune modalităţi, inclusiv din punctul de vedere al autorităţilor de reglementare din fiecare ţară, regiune sau continent, de a avertiza clar şi transparent consumatorii în legătură cu riscurile consumului de tutun sau arome? Şi am enumerat doar o parte dintre subiectele abordate la recentul GTN Forum.

Este evidentă preocuparea, la nivel global, dincolo de reglementări şi limitări până la eliminare a formelor de advertising, pentru a găsi cele mai pertinente răspunsuri la întrebarea: tutun clasic sau tutun...electronic? Tutun fumat din ţigarete în foiţă ori vapat prin device-uri din ce în ce mai atractive, ca formă şi arome? Cu sau fără reclame sau sampling? Problemele globale ale industriei au fost concentrate în doar patru cuvinte: ”More choice, less risk” – mai multe alternative, mai puţine riscuri.

Din studiile realizate de Altria Group, cel mai mare concern din industria tutunului din lume, cu o cifră de afaceri de peste 25 miliarde dolari SUA în 2018, se desprind câteva repere pentru acest moment al industriei, dar şi tendinţe pentru următorii ani,: creşterea semnificativă, până la 22 milioane de persoane, a celor interesaţi de produse alternative de fumat; scăderea ratei de vaping în rândul tinerilor şi scăderea incidenţei tutunului clasic în rândul populaţiei în general.

A fost adusă în discuţie multitudinea de aspecte ale consumului de tutun, începând cu modul în care (mai) este permis producătorilor de ţigarete advertisingul clasic sau atipic. De fapt nu mai este permis în majoritatea ţărilor de pe toate continentele şi cu toate acestea, consumul a crescut –Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa, unde s-au concentrat în ultimii ani cele mai multe restricţii în domeniul tutunului, rata fumatului era în 2013 de 28% iar în 2019 procentul a crescut la 29%.  

Apoi, aspect precum înnăsprirea paşilor de autorizare a produselor până la volumul investiţiilor guvernamentale, dar şi private, în programe de educaţie şi prevenţie, atât pentru tineri, cât şi pentru părinţi.

În România, autorităţile abordează aproape exclusiv emoţional subiectul, ”uitând” că industria tutunului industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul statului, cu peste 3 miliarde de euro virate anual sub formă de accize, TVA, impozit pe profit, taxe vamale, impozit pe salarii, contribuţii şi taxe locale, o industrie în care lucrează peste 3500 de angajaţi.

Se vorbeşte chiar despre aplicarea unor supra-reglementări care exced Directiva tutunului, recent transpus în legislaţia românească. JTI International consideră, într-un document înaintat Senatului României, că ”exemplul unor state ca Marea Britanie, Franţa sau Irlanda arată nu doar că nu s-a diminuat consumul de tutun, dar aceasta (n.n. – supra-reglementarea) a determinat creşterea contrabandei cu ţigarete, facilitând accesul consumatorilor şi în special al minorilor, la produse ieftine, cumpărate fără niciun control de pe piaţă”.

Este sau nu vapingul alternativa de fumat mai puţin dăunătoare sănătaţii rămâne întrebarea careia FDA i-a răspuns astfel: “produsele legale pentru vapat sunt sigure”. Rămân însă în discuţie toate celelalte, cărora industria şi autorităţile trebuie să le găsească rezolvări, cât mai repede.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite