Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Este oficial: China a depăşit SUA şi a devenit cea mai mare economie din lume

56
8 Oct 2014 15:27:01
Autor: Elena Dumitru
Economia chineză este oficial cea mai mare din lume, anunţă FMI. FOTO Reuters
Economia chineză este oficial cea mai mare din lume, anunţă FMI. FOTO Reuters

Fondul Monetar Internaţional a confirmat că economia chineză a depăşit-o anul acesta pe cea americană. Astfel, Produsul Intern Brut al Chinei are în 2014 o valoare echivalentă cu 17.600 de miliarde de dolari, în timp ce economia americană are o valoare de 17.400 de miliarde de dolari, după calculele FMI.


În urmă cu patru ani, se estima că economia chineză o va depăşi pe cea americană pe la jumătatea anilor 2020. Schimbarea s-a produs însă într-un ritm mai accelerat decât orice prognoză. Produsul Intern Brut al Chinei a depăşit anul acesta valoarea economiei americane cu aproximativ 200 de miliarde de dolari, estimează economiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI), calculând valoarea echivalentă ţinând cont de paritatea puterii de cumpărare (PPP). 
 
Statele Unite ale Americii pierd astfel prima poziţie pentru prima dată din 1872 încoace, de când au detronat, la rândul lor, economia britanică.
 
Sursă grafice: „Financial Times”

Avansul galopant devine evident dacă ne uităm şi la statisticile pe 2005. Atunci, valoarea PIB chinez, calculat tot în funcţie de indicele PPP, se ridica la aproximativ jumătate din valoarea economiei americane, notează „Financial Times”. 
 
Publicaţia britanică de business adaugă şi că avansul Chinei face parte dintr-un fenomen amplu de expansiune a pieţelor emergente în raport cu economiile avansate, la nivel global. Astfel, dacă în 2007 ţările în curs de dezvoltare contribuiau cu 57% la Produsul Intern Brut mondial, ponderea lor a crescut acum la 57%. 
 
Sursă grafice: „Financial Times”

Practic, din 2007 încoace, ţările emergente au înregistrat un ritm de creştere de nouă ori mai rapid decât avansul înregistrat de econmiile dezvoltate. 
 
În aprilie, un studiu realizat de Programul Internaţional de Comparaţie al Băncii Mondiale, care reuneşte cele mai mari agenţii de statistică din lume, anunţa că economia chineză o va devansa anul acesta pe cea americană. Înainte de acest studiu, şi estimările FMI anunţau că schimbarea nu se va produce mai devreme de 2016. 
 
Sursă grafice: „Financial Times”

Încă din 2011, China a depăşit SUA în ceea ce priveşte producţia de bunuri, după ce americanii au deţinut prima poţizie timp de 110 ani. Cele mai recente estimări anunţă şi că, până în 2023, China va depăşi SUA şi în ceea ce priveşte sistemul bancar. 
 
 
În 2010, China a a devenit a doua economie a lumii, depăşind Japonia. În acelaşi an, salariile chinezilor au crescut, în medie, cu 30% şi au crescut constant de atunci. 
 
Creşterea economică susţinută a Produsului Intern Brut din ultimele trei decenii a dus la creşterea nivelului de trai al populaţiei şi la apariţia unei clase de mijloc. În ultimii ani au existat chiar trimestre în care China a importat mai mult decât a exportat timp de trei luni consecutiv. 
 
Acum, piaţa chineză este cea mai atractivă pentru retaileri. În timp ce statele dezvoltate încă se luptă cu efectele recesiunii, China a ocolit criza. Companii precum Louis Vuitton, Hermès, Armani, Prada şi Richemont au anunţat că profiturile înregistrate în ultimii ani s-au majorat considerabil, impulsionate de avansul economic al Chinei. Analiştii cred că, până în 2020, chinezii vor cheltui 74 de miliarde de dolari pe produse de lux. Anul trecut, chinezii au cumpărat mai multe autoturisme Ferrari decât orice altă naţiune.
 

 

În ultimele trei decenii, economia chineză a crescut constant. Chiar dacă în ultimii 10 ani nu a mai înregistrat ratele-record de creştere din anii 90, avansul se producea într-un ritm la care statele dezvoltate nu îndrăzneau nici măcar să viseze. Criza a ocolit aproape în totalitate puternica economie chineză, care s-a reorientat în momentul în care cererea din SUA şi din UE a început să scadă. 
 
Evoluţia spectaculoasă a fost privită cu scepticism multă vreme de pieţe şi economiştii avertizau cu frecvenţă de ceas elveţian că „următoarea mare criză va izbucni din China”. Statul reuşea însă să sfideze orice anunţ pesimist, iar economia continua să crească. Faptul că strategiile folosite de-a lungul timpul de Beijing pentru a obţine această creştere -  relocările în masă, ridicarea proiectelor aberante de infrastructură, devalorizarea artificială a monedei naţionale pentru a-şi avantaja exportatorii, acordarea iresponsabilă de credite, apoi îngheţarea creditării - sunt criticate dus pe plan internaţional a contat mai puţin pentru puterea comunistă, care a mers înainte cu planurile de dezvoltare a „capitalismului de stat”. 
 
La mijlocul anilor 2000, fiecare yuan acordat împrumut de o bancă genera aproximativ un yuan în Produsul Intern Brut. În 2012 însă, trei yuani acordaţi de bănci generau un yuan în PIB, potrivit datelor companiei de cercetări IHS. 
 
Economia chineză a crescut în ultimii doi ani într-un ritm mult mai lent decât anticipau specialiştii şi oficialii de la Beijing, dar a crescut. Luna aceasta, activitatea industrială a avut un avans semnificativ mai mic faţă de cele înregistrate de la începutul acestui an. 
 
În acest context, temerile privind instabilitatea şi lipsa de fundament real al „boomului” din China au fost reactivate, iar investitorii au început să fugă de pe bursele chineze.
 
Reticenţa faţă de economia chineză are la bază mai multe motive. În primul rând, dobânzile tot mai ridicate la care se împrumută între ele băncile din China au creat temeri privind izbucnirea unei crize de lichiditate. Pentru că băncile obţin foarte greu fonduri una de la alta, atunci ele acordă tot mai greu credite companiilor şi cetăţenilor. Aceasta este consecinţa strategiei anunţate şi aplicate de Beijing în ultimele luni. 
 
 
 
Motivul pentru care banca centrală a Chinei acţionează astfel este simplu. În ultimii ani, China s-a bazat pe modelul „creştere pe credit”. Autorităţile locale şi companiile deopotrivă s-au împrumutat masiv pentru a materializa planurile ambiţioase de dezvoltare a infrastructurii. Oraşele-fantomă cu zgârie-nori pustii, autostrăzi suspendate cu câte patru benzi pe sens, reţele feroviare de mare viteză - toate s-au făcut cu bani de la bănci. 
 
 
 
Majoritatea acestor împrumuturi sunt contractate însă prin companii sau vehicule de investiţii controlate de guvern, dar care permit astfel ca datoriile să fie ascunse - în loc să apară ca datorie publică guvernamentală, ele sunt considerate datorii ale sectorului privat. 
 
„Modelul de creştere economică bazată pe credit este clar că se dărâmă. Asta poate conduce la o problemă masivă şi la o criză a deflaţiei similară celei prin care a trecut Japonia”, explică Charlene Chu, analist în cadrul agenţiei de evaluare financiară Fitch. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

Un bucurestean
8.10.2014, 16:14:25

Cum naiba au reusit astia, ca erau mai indobitociti ca noi ?

0 (10 voturi)
Cristian Rotaru
8.10.2014, 16:46:35

N-au depasit pe nimeni,stirea e oarecum incompleta,ea se refera la Produsul Intern Brut al intregii tari, si nu la la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.Altfel spus,China are 17 trilioane de dolari PIB la o populatie de 1 350 000 000 locuitori, in timp se SUA are acelasi PIB la o populatie de 315 000 000 locuitori.Si mai simplu,un american are un venit de peste patru ori mai mare decat al unui chinez.Sa nu mai vorbim de inechitatile sociale uriase din China,lucru care in SUA se regaseste intro proportie mult mai mica, te poti muta cu job-ul linistit dintr-un oran in altul,in timp ce in China exista doar cateva mari centre industriale unde se castiga ceva mai bine decat in restul tarii.Un articol scris pe genunchi.

0 (18 voturi)
Tiberiu Kvasznicza
8.10.2014, 16:25:20

eu ..incerc sa va scriu...ceva NEOFICIAL dar cat se poate de ADEVARAT...daca STATELE UNITE..nu le dadea..de LUCRU la chinezi ..nu ajungeau in aceasta stare de lucruri..a nu se unita ca..totdeauna COPII trebuie sa-i depaseasca parintii...in cazul acesta ..PARINTII CHINEI ..sunt exact Americanii...si mai ceva...care are sa va uimeasca...Tot statele unite.."invita pe toti ..studentioi care au absolvit...scoli superioare..sa isi dea MASERATE ..IN State..deci..si din asta este o afacere!..mai cu seama ca..foarte MULTI chinezi care merg in america...vor sa ramana in america ..pt..ca Bunastarea ..si viata populatiei..americane este INCOMPARABIL mai buna decat..in..China!

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
8.10.2014, 16:43:59

Comentariu considerat abuziv.

Tagetes
8.10.2014, 16:58:18

Mitul democratiei si capitalismului de tip american , singurul viabil, este pe cale sa se destrame....China nu-si pierde vremea cu campanii electorale, cu iluzia demos(popor), kratos(putere)....acolo oamenii muncesc pentru ca au unde sa munceasca....restul problemelor le rezolva partidul , un singur partid , un singur punct de vedere o singura directie....forta enorma a poporului nu este dezbinata in politici de dreapta ,de centru, de stanga, de jos, de sus, de aiurea....forta poporului este vectorul directionat de partid intr-un sens firesc: munca. ....Poporul roman a demonstrat timp 45 de ani ca este harnic, capabil, mandru si curajos....Capitalismul a demonstrat timp de 25 de ani ca este corupt, nedrept, uzat si depasit din toate punctele de vedere .... plus cele ale normalitatii si moralitatii....Schimbarea necesara la nivel de sistem este clara.

+3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările