Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Europa de Est se confruntă cu o criză demografică pe care şi-a făcut-o cu mâna ei

7
25 Feb 2020 19:50:39
Autor: Elena Deacu
Emigraţia, combinată cu natalitatea scăzută, vor depopula statele est-europene FOTO Adevărul
Emigraţia, combinată cu natalitatea scăzută, vor depopula statele est-europene FOTO Adevărul

Într-un articol recent, jurnalistul şi expertul în Balcani Tim Judah atrăgea atenţia asupra unor prognoze demografice tulburătoare. Până în 2050, cu 22% mai puţini locuitori, Croaţia va fi o ţară săracă de bătrâni, cu nimeni care să-i întreţină, scrie The Irish Times, preluat de Rador.

Dacă poate fi o consolare, Croaţia nu e singura ţară aflată în această situaţie gravă. Astăzi peste 20 de milioane de oameni, adică 4% din locuitorii UE, provin dintr-un alt stat membru, iar procentul continuă să crească. În următoarele câteva decenii Bulgaria va pierde cam 39% din populaţie, urmată de România cu 30% şi Polonia cu 15%. Din afara UE, Bosnia şi Herţegovina şi Serbia vor pierde cam o treime din populaţie, iar Albania va pierde 18%.

Depopularea e departe de a fi vreun fenomen nou în Balcani, de la emigraţia în masă în SUA la începutul secolului 19 şi până la cazul „gastarbeiter” (muncitorii invitaţi), când sute de mii de oameni au părăsit Iugoslavia pentru a lucra în Germania şi alte state vest-europene la sfârşitul anilor ’60 şi în anii ’70, salvând astfel economia iugoslavă.

Deşi mulţi nu s-au mai întors vreodată, la acea vreme echilibrul era menţinut de o rată ridicată a natalităţii. Situaţie care acum s-a schimbat, iar cu războaiele din fosta Iugoslavie din anii ’90 Croaţia a pierdut peste 300.000 de locuitori – victime ale războiului, refugiaţi şi emigranţi. În fine, ultimul val de migraţie spre Vest a făcut ca populaţia să scadă sub patru milioane.

Dar cel mai nou val de migraţie intra-europeană e diferit de anterioarele. Acum, pentru prima oară în istorie, această parte a Europei cunoaşte un exod al creierelor autentic. Cei plecaţi anterior erau muncitori necalificaţi, dar acum ei sunt cei mai calificaţi; de la temutul „instalator polonez” care a băgat spaima în Franţa acum câţiva ani până la electricieni, tehnicieni şi diverşi experţi în IT.

Nu mai puţin de 32% din aceşti cetăţeni UE mobili (acesta e termenul împământenit) au o diplomă universitară. O asemenea proporţie este fără precedent şi între timp bulgarii şi românii aproape au rămas fără medici şi asistente medicale specializaţi. Problema e de o asemenea magnitudine încât un fost ministru român propusese o lege împotriva emigraţiei pentru a o limita la maxim cinci ani.

Mai mult, tinerii de azi nu mai pleacă singuri, ci-şi iau şi familia cu ei; un indiciu clar al intenţiei lor de a nu se mai întoarce. Până şi motivele lor s-au schimbat: conform diverselor cercetări şi sondaje efectuate, motivele plecării nu mai sunt acum exclusiv economice, ci şi sociale, cum ar fi corupţia, nedreptatea şi lipsa speranţei privind un viitor mai bun.

Dacă Vestul îşi compensează măcar o parte a penuriei de forţă de muncă prin imigraţie, iar Polonia, de exemplu, primeşte mulţi ucraineni, ţările mici din Est au o problemă. Aici, etno-naţionalismul prevalează şi teama de dispariţia naţiunii e puternică.

Pentru aceia pentru care 1989 a marcat şi constituirea unui stat omogen din punct de vedere etnic, imigranţii din afara Europei nu reprezintă o opţiune. Din contră, ideea restricţionării imigraţiei nu este nicidecum izolată: aproximativ jumătate din unguri şi polonezi doresc acest lucru, arată Stephen Holmes şi Ivan Krastev în cartea lor recentă, „The Light that Failed” [„Lumina care s-a stins”].

Patriotism

Până acum strategiile naţionale au dat greş, întrucât guverne naţionaliste sprijinite deopotrivă de Biserica Catolică şi de Biserica Ortodoxă continuă să facă apel la patriotismul populaţiei în loc să-i asigure acele nevoi elementare care i-ar ţine pe cei tineri, pe cei educaţi şi familiile lor în ţară, cum ar fi locurile de muncă şi împrumuturile pentru locuinţe.

În cele din urmă, nu e greu să-ţi dai seama: oamenii ar rămâne în ţară dacă ar putea să întrevadă un viitor pentru ei şi copiii lor. Însă acesta e ultimul lucru pe care guvernele îl asigură. Din contră, minciunile şi falsele lor promisiuni alimentează neîncrederea în elitele politice – lucru care devine la rândul său încă un motiv de a emigra.

În faţa scăderii ratelor natalităţii, reforme precum cele din Finlanda, unde luna aceasta ministrul sănătăţii şi afacerilor sociale Aino-Kaisa Pekonen a anunţat introducerea concediului parental de şapte luni plătit egal pentru ambii părinţi, vor fi cu siguranţă eficiente.

Însă, pentru Europa de Est, ele nu sunt realiste. În Croaţia guvernul a înfiinţat recent un nou minister al demografiei, politicii sociale şi tineretului pentru a se ocupa de acestă criză. Dar chiar şi dacă un asemenea minister ar putea veni cu un set de iniţiative care într-adevăr să conteze, bani pentru implementarea lor nu vor exista.

Un europarlamentar croat a devenit în decembrie noul vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru democraţie şi demografie. Dubravka Šuica, fost primar al oraşului Dubrovnik, nu este cunoscută pentru contribuţiile ei în nici unul dintre domeniile pentru care este acum responsabilă. Va trece ceva timp până când ea şi Comisia Europeană vor sesiza revoluţia demografică ce se desfăşoară acum în Europa.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

M Costi
25.02.2020, 20:40:46

Emigratia est-europenilor , deci nu doar a romanilor , are la baza diferenta mare intre salariile din Estul Europei fata de cele din Vest ! Minciuna "pleaca din cauza coruptiei , a problemelor politice sau etnice" nu o mai crede nimeni . insa , incet-incet salariile si nivelul de viata din Est , inclusiv Romania , se apropie de nivelurile din Vest , astfel incat in 6-8 ani fluxurile emigrare-imigrare se vor echilibra.

0 (8 voturi)
Matei Basarab
25.02.2020, 21:11:14

Si daca dispar popoare intregi care-i treaba? Eu cred ca este corect.

-3 (9 voturi)
imsi imsi
25.02.2020, 23:47:03

Matei Basarab Pai treaba ii scumpule ca disparitia nu i ca n filme ci e o tragedie a unui popor sau a ceea ce a mai ramas din el. Teritoriul acelui popor economic si social va fi in permanenta revendicat de urmasii plecati, in numele dreptului la proprietate ceea ce va intra in contradictie cu pretentiile noilor veniti iar in absenta unei autoritati statale razboiul civil ii o chestie de neevitat. Fa o vizita prin tarile vecine Serbia, cosovo, bosnia si o sa vezi gospodarii si sate intregi darimate si nelocuite deoarece stapinii lor de drept chiar casapiti au ramas proprietari pe pamintul lor si nimeni nu indrazneste sa le ocupe. Du te in cipru in zona turceasca sa vezi un oras fantoma (grecii s au refugiat in partea greaca) care se darima incet.

+2 (4 voturi)
Banan Crudu
26.02.2020, 08:09:56

Măi MProsti...în 6 -8 ani salariile se vor apropia...poate la voi, la asistații bugetari, doar că dacă ceilalți pleacă în ritmil ăsta, o să ajungeți să vi le plătiți singuri...din pix. Și ceilalți vor pleca, asta-i clar. Nu-i nimic, vin asiaticii în schimb.

0 (4 voturi)
imsi imsi
25.02.2020, 23:36:27

Problema ii ca migratia este foarte profitabila pt tarile primitoare fiindca primesc un val de oameni bine pregatiti pe banii si asa putini ai tarilor de origine, deci o economie uriasa cu cheltuielile de pregatire si calificare. Este falsa teoria cu coruptia si alte prostii de adormit copiii. In mod natural oamenii se indreapta spre teritoriul economic unde calitatile lor sunt mai bine apreciate. Romania este o tara atractiva pt populatiile din estul europei (cit a mai ramas din ea) si din asia si trebuie sa profite de calitatile acestor oameni asa cum tarile vestice profita de romanii pregatiti pe banii nostri. Sigur ca pt asta trebuie scapat de joianis si orban ale caror interese nu sunt aici ci in seifurile bancilor care spoliaza cistigurile romanilor. Politica de imigratie trebuie sa fie permisiva cu oamenii inalt calificati (ingineri doctori cercetatori in varii domenii, muncitori cu calificari speciale etc) si mai restrictiva cu cei cu calificare medie sau joasa. Oamenii astia vor plati impozite aici vor contribui la sistemul de pensii si cu o politica de integrare inteligenta (cursuri gratuite de limba si de ridicare a calificarii, prozelitism religios pt religiile dominante, cultura locala etc) pot fi si impaminteniti dupa 5 sau 10 ani fix cum procedeaza azi belgienii si luxemburghezii, care la rindul lor au probleme demografice, cu est europeenii seriosi, cu portughezii veniti dupa 2000 si care au deja comunitati compacte in tarile respective.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (7)