Europa, tot mai aproape de înfiinţarea uniunii bancare: BCE va limita pierderile din sectorul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planurile pentru lansarea Uniunii Bancare Europene avansează
Planurile pentru lansarea Uniunii Bancare Europene avansează

Factorii de decizie din Uniunea Europeană au hotărât joi să accelereze procesul de stabilire a uniunii bancare europene prin  înfiinţarea unei agenţii împuternicite cu autoritatea de a închide băncile problematice din zona euro, fără a exista însă un fond comun pentru a suporta falimentele bancare individuale.

Acest acord pune capăt unui impas cu Parlamentul European, care a convins ţările di zona euro să depună eforturi pentru a consolida planurile privind uniunea bancară. Acordul obţinut joi completează al doilea pilon al uniunii bancare, relatează Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE) va avea rol de supervizare, însemnând că va fi împuternicită cu mijloacele necesare pentru a închide băncile pe care le consideră prea slabe pentru a supravieţui. BCE se pregăteşte să demareze controale, deşi sectorul bancar este în continuare slăbit de pe urma crizei financiare prelungite.

„Compromisul obţinut astăzi ne permite să completăm arhitectura uniunii bancare pentru zona euro”, a declarat Michel Barnier, comisaru european responsabil cu elaborarea legislaţiei. „Al doilea pilon al uniunii bancare va permite administrarea eficientă a crizei bancare”, semnificând totodată „sfârşitul erei împrumuturilor masive”, a adăugat oficialul, citat de Reuters.

Ţările membre Uniunii Europene vor avea mai multe dificultăţi în confruntarea cu BCE atunci când va hotărî închiderea băncilor falimentare. în plus, stabileşte înfiinţarea unui fond comun de 55 de miliarde de euro pentru următorii opt ani, deşi planurile iniţiale prevedeau o perioadă de zece ani.

Printre neajunsurile acestui plan este enunţată mărimea mică a fondului comun, bani care vor fi cheltuiţi în scurt timp, au apreciat membrii comisiei de supraveghere a BCE. Pentru a remedia această problemă, fondul va fi capabil să împrumute, însă cele 18 ţări comunitare nu vor depune eforturi comune pentru a facilita acordarea acestor împrumuturi.

În plus, ţările din zona euro nu intenţionează s facă front comun pentru a suporta costurile falimentelor băncilor europene, încălcând astfel un principiu important al planului iniţial de înfiinţare a uniunii bancare. Criticii acuză că nu este respectată una dintre condiţiile esenţiale pentru a crea uniunea bancară, lăsând din nou fiecare ţară pe cont propriu în cazul situaţiilor-limită.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite