Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Europa ar putea avea o reţea de conducte de hidrogen, în 2040. Ce lungime ar avea şi cât ar costa

0
13 Apr 2021 19:14:11
Autor: Melania Agiu
foto: Arhivă Adevărul
foto: Arhivă Adevărul

Europa ar putea aloca 40.000 de kilometri din conductele sale de gaze naturale pentru transportul hidrogenului, până în 2040, după ce producţia şi importurile de hidrogen vor lua avânt, au apreciat marţi operatorii de sistem şi de transport, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, în strategia lor privind decarbonizarea, decidenţii europeni şi-au propus ca regiunea să producă, transporte şi să comercializeze hidrogen "verde", provenit din surse regenerabile via electroliză, şi care să înlocuiască hidrogenul "gri" produs din gaze natural, informează Agerpres.
 
De asemenea va înlocui produsele petroliere în diferite industrii manufacturiere precum şi în termoficare şi transport.
 
"Am descoperit ca posibil tehnic şi fezabil economic să utilizăm actuala infrastructură de gaze naturale pentru a crea o coloană vertebrală pentru hidrogen", a spus Daniel Muthmann, coordonatorul iniţiativei European Hydrogen Backbone (EHB).
 
"Aceasta ne va ajuta să integrăm mari cantităţi de energie regenerabilă şi să punem bazele pentru o piaţă transfrontalieră lichidă pentru hidrogen provenit din surse regenerabile şi low-carbon", a mai sus Daniel Muthmann.
 
Operatorii de sistem şi de transport din mai multe ţări europene care au participat marţi la un webcast au estimat că cei 40.000 de kilometri care ar urma să formeze coloana vertebrală pentru hidrogen ar necesita investiţii totale cuprinse între 43 şi 81 de miliarde de euro. 
 
Astfel, aproximativ 69% din propusa reţea de transport a hidrogenului ar urma să fie formată din conducte actuale de gaze naturale cărora le va fi schimbată destinaţia iar restul de 31% din conducte noi construite care vor fi necesare pentru a conecta viitorii consumatori de hidrogen din ţările unde în prezent sunt foarte puţine reţele de gaze dar care se aşteaptă în viitor la o creştere semnificativă a cererii şi producţiei de hidrogen.
 
Potrivit estimărilor operatorilor de sistem şi de transport, costurile de transport ar putea să se situeze între 0,11 şi 0,21 de euro pentru fiecare kilogram de hidrogen, iar costurile viitoare de producţie sunt estimate între 1 şi 2 euro per kilogram.
 
Iniţiativa European Hydrogen Backbone (EHB) implică 23 de operatorii de sistem şi de transport din 23 de ţări precum Elering (Estonia), Eustream (Slovacia), FGSZ (Ungaria), GAZ-SYSTEM (Polonia), DESFA (Grecia), Plinovodi (Slovenia) şi NET4GAS (Cehia). 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările