Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o inflaţie de 4,5%. În octombrie, inflaţia a fost de 4,1%.
Preţurile mari ale energiei au avut cea mai mare contribuţie la inflaţie.
Potrivit Eurostat, preţul energiei se îndreaptă în noiembrie spre cea mai mare creştere anuală a sa, de 27,4%, după un avans de 23,7% în octombrie.
Datele au fost publicate în timp ce autorităţile aşteaptă date suplimentare legate de noua variantă a Covid-19, Omicron, care a fost raportată prima oară de Africa de Sud.
Restricţiile de călătorie anunţate din cauza noii variante de Covid-19 provoacă îngrijorări privind impactul economic.
În Germania, inflaţia a atins 6% în termeni anuali, cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani, în funcţie de indicele armonizat al preţurilor de consum.
Tendinţa este similară în Franţa, unde inflaţia a atins 3,4% în noiembrie, cel mai ridicat nivel de după 2008.
Citeşte şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Inflația a fost generata in Europa odată cu noile masuri de "protejare a climei" hotărâte de UE. Aceste decizii au ridica prețul la tot ce înseamnă energie produsa cu combustibil fosil, un fel de amenda pentru toți ce care produc acest tip de energie. Problema este ca aceste costuri s-au reflectat imediat in facturile consumatorilor si de aici creșterile de preturi. Așadar, plătim deciziile minților luminate de la Bruxelles care nu ne spun si cum sa nu mai poluam, ce alternative avem, cum sa consumam ecologic si ce energie nu este poluanta. Deocamdată doar trebuie sa plătim.