Fermierii afectaţi de pandemie şi de temperaturile extreme vor beneficia de plăţi mai mari în avans în cadrul PAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Revistafermierului.ro
Foto: Revistafermierului.ro

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o nouă măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăţi în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC).

Potrivit executivului comunitar, această măsură va sprijini şi va spori fluxul de numerar al fermierilor afectaţi de criza provocată de pandemia de COVID-19 şi de impactul condiţiilor meteorologice nefavorabile din întreaga UE.

„Unele regiuni au fost grav afectate, de exemplu, de inundaţii. Măsura le va permite statelor membre să le plătească fermierilor sprijin pentru venit şi să aplice anumite scheme de dezvoltare rurală cu un nivel mai ridicat al avansurilor, de până la 70% (creştere faţă de 50%) în cazul plăţilor directe, respectiv 85% (faţă de 75%) în cazul plăţilor pentru dezvoltare rurală.”, transmit reprezentanţii CE.

Se aplică garanţiile pentru protejarea bugetului UE, aşadar plăţile se pot face după finalizarea controalelor şi a verificărilor şi începând cu 16 octombrie 2021 în cazul plăţilor directe.

Comisia Europeană subliniază că a oferit sprijin sectorului agroalimentar pe tot parcursul crizei provocate de pandemia de COVID-19 prin sporirea flexibilităţii şi prin măsuri specifice de piaţă.

Sursa citată aminteşte că, recent, pachetul de măsuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol a fost prelungit până la jumătatea lunii octombrie 2021.

În această vară, UE prevede condiţii meteorologice nefavorabile, de la inundaţii la valuri de căldură. Fermierii sunt printre cei mai afectaţi de aceste evenimente meteorologice extreme. Acesta este motivul pentru care Comisia ia măsuri pentru creşterea fluxului de numerar prin măsura adoptată astăzi.

Negociatorii care au reprezentat Parlamentul European şi cele 27 de state membre UE au ajuns, la sfârşitul lunii iunie, la un acord cu privire la noua Politică Agricolă Comună, care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub formă de subvenţii directe către fermieri.

„Acordul este esenţial pentru a ne asigura că noua Politică Agricolă Comună permite tranziţia spre o agricultură sustenabilă", a afirmat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la întâlnirea unde miniştrii Agriculturii din UE au aprobat acordul.

Fermele europene deja sunt afectate de schimbările climatice, cum ar fi seceta, dar agricultura este de asemenea principala presiune asupra habitatelor naturale din Europa şi produce 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.

Negociatorii celor două părţi au căzut de acord asupra unor reguli care obligă ţările membre UE să cheltuiască 20% din plăţile directe către agricultori începând din 2023-2024, pentru a creşte la 25% din plăţi între 2025 şi 2027, pentru aşa-numitele „eco-scheme" care protejează mediul. Printre „eco-scheme" se numără refacerea zonelor umede pentru a absorbi CO2 sau agricultura ecologică.

Comisia Europeană va evalua dacă planurile ţărilor pentru cheltuirea fondurilor PAC respectă reglementările de mediu ale UE. Parlamentul European urmează să voteze în următoarele luni acordul, transmite Agerpres.

Statele membre UE trebuie să distribuie cel puţin 10% din fondurile prevăzute de PAC pentru fermele mici. Ţările UE ar putea însă ocoli această obligaţie dacă utilizează alte metode pentru a distribui fondurile în mod corect.

Acordul include bani pentru tinerii fermieri şi creează un fond de criză de 450 milioane de euro, în cazul întreruperilor pe pieţele agricole din cauza unor situaţii de urgenţă, cum ar fi o pandemie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite