Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Finlanda a găsit soluţia pentru problema oamenilor fără adăpost

14
15 Apr 2018 15:08:52
Autor: Elena Deacu
FOTO AFP
FOTO AFP

Problema oamenilor fără adăpost este întâlnită peste tot, dar există o ţară care a reuşit să găsească o soluţie, care nu putea fi mai simplă, scrie The Guardian.

De exemplu, în Marea Britanie, numărul persoanelor fără adăpost a crescut cu 134% din 2010 până în prezent. În schimb, Finlanda a reuşit să scadă acest număr cu 35% într-o perioadă similară de timp. Guvernul finlandez urmăreşte acum să eradicheze acestă situaţie în următorii ani.

Şi se pare că soluţia sa este dureros de simplă şi oarecum evidentă: să fie oferite locuinţe persoanelor fără adăpost. „Acest lucru face ca locuirea să fie privită ca un drept fundamental al omului”, mai degrabă decât să fie condiţionată de activităţi precum participarea la consultaţii pentru combaterea viciilor sau îmbunătăţirea sănătăţii mintale, după cum spune Juha Kaakinen, care a coordonat mare parte din munca pentru a rezolva această problemă în Finlanda.

Acest lucru este fundamental diferit de modelul din Marea Britanie, unde locuinţele stabile sunt oferite ca o „recompensă” pentru participarea la servicii de tratament. Problema cu această metodă este evidentă, însă: cum ne putem aştepta ca oamenii să abordeze probleme complexe de genul viciilor sau sănătăţii mintale atunci când sunt expuşi haosului vieţii pe străzi?

Scepticii vor argumenta că acordarea de locuinţe persoanelor fără adăpost este o reţetă pentru dezastru. Nu doar subvenţionăm dependenţa? Nu vom ajunge să plătim facturi uriaşe când totul merge prost? Nu au nevoie oamenii de o motivaţie ca să îşi pună vieţile înapoi pe roate şi să participe la servicii de tratament?

De fapt, nu. Dovezile din Finlanda arată contrariul. Atunci când oamenii primesc case, atât numărul persoanelor fără adăpost scade radical, dar şi participarea la şedinţe de tratament creşte, iar ratele de recuperare ale dependenţilor sunt comparabile cu cele din abordarea „tratamentul primul”. Chiar mai impresionant este că Guvernul face economii generale mai mari, prin simplul motiv că oamenii utilizează mai rar serviciile de ambulanţă de urgenţă, iar numărul celor care apelează la sistemul de justiţie penală este de asemenea mai mic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Un cititor
15.04.2018, 16:35:31

Finlanda este o tara civilizata (si nu doar ea), si cu un nivel de trai f ridicat. Finlanda este condusa ! Este conusa de oameni ! De oameni bine pregatiti ! Acolo nu exista coruptie ! "In Finlanda politicienii nu au foarte multe privilegii. Nu au imunitate, pensii speciale etc. Finlandezii considera ca politicienii sunt angajatii lor. De coruptie nici nu poate fi vorba, conform unui studiu Word Audit, Finlanda este considerata o tara fara coruptie. Tot aici exista un sistem de educatie si de sanatate puse la punct..." https://identitatea.ro/author/admin/ Doar din acest ex de mai sus se vede de ce finlandejii isi permit sa faca asemenea acte de caritate cu cetatenii lor si noi nu. Ei nu au o Viorica in fruntea tarii ! La noi nu poate fi vorba de asemenea privilegii, mai ales dupa invazia inc. de anul trecut a hoardei PSD-iste profund corupta, care se pregateste sa stea, cam cat a stat si Ceausescu - inaintasul lor. De aceea la noi dupa ce PSD-isti au dat tot felul de privilegii unei categorii pt a-si asigura scaunele din fruntea tarii nu se mai poate pune in discutie si alte beneficii tot din banii putini care au scapat nefurati sau neirositi din incompetenta. Noi traim din imprumuturi pt peschesuri. PCR-istii nostri si-au pus sub papucelul lor elegant toate institutiile statului pt ca nu le puteau controla, aspect care ii impiedica mereu. Astfel ale noastre "elite" folosesc si transforma ( dupa cum am vazur chiar ieri un filmulet) fortele de ordine in forte de opresiune pentru a ne impiedica sa ne spunem nemultumirile. Asta-i doar un ex pentru care noi nu ne putem compara cu Finlanda. Intrebarea care se pune: Cum au ajuns finandejii la un asa grad de civilizatie si cum am ajuns noi la un asa grad de coruptie si golanie/incompetenta la varful tarii?!

-1 (9 voturi)
Ţepeş
15.04.2018, 17:30:33

Un cititor Să știi că mi-e tare milă de tine că nu poți să-ți spui nemulțumirile. Să nu poți să scrii nimic despre rău PSD, Dragnea sau Viorica e foarte frustrant. Sfatul meu este să scrii totuși despre hoarda pesedistă profund coruptă. Cine știe, poate comentariul tău nu va fi șters. Acuma la întrebarea "Cum au ajuns finandejii la un asa grad de civilizatie si cum am ajuns noi la un asa grad de coruptie si golanie/incompetenta la varful tarii?!" Nu prea avem răspuns, dar poate pentru că la ei justiția este dreaptă și legile sunt respectate. Noi, în schimb, avem o luptă anticorupție de nu a mai rămas piatră pe piatră și totuși am ajuns cea mai coruptă țară din UE. De ce oare?

-4 (8 voturi)
Un cititor
15.04.2018, 17:51:39

@tepes, mila este reciproca, si chiar mai mare din partea mea. Vezi alti vinovati pentru care de un an si jumatate tara este asa? Nemultumirea este generala. Trebuie doar sa ne pese putin. Doar ceii trei mil nu o vor vedea. Faci parte din aia?! Cu scuzele de rigoare.

+1 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
15.04.2018, 19:30:45

Comentariu considerat abuziv.

Un cititor
15.04.2018, 19:56:12

Dati o cautare pe Google si veti vedea ca extrem de multe tari devoltate, civilizate, au programe f bune ( si diverse) de integrare pt aceste categorii. Finlanda isi permite asta, alte tari ii ajuta altfel. La noi pt aceasta categorie se face f f putin. O masa, poate, si nici aceea incontinuu (si nu pentru toti). Ii mai aduna cand e ger afara si cam atat. Si pentru aceasta categorie trebuie facut ceva. Problema este ca noi suntem atat de rau, pana si cu spitalele si cu copiii din orfelinate, cu ingrijirea batranilor, si nu ne permitem (DIN CAUZA HOTILOR si HOTIILOR) sa facem ceva mai mult, mai aplicat, si in ajutorul lor, intr-un mod instructiv. Daca in Finlanda primesc case, ne putem gandi ca multi dintre ei, avand un camin, se pot integra in campul muncii!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările