Fiscalitatea la talibani: Ce păţesc companiile care nu plătesc birul şi cât din fonduri provine din droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Militanţii talibani din Afganistan au devenit mai bogaţi şi mai puternici de când regimul lor fundamentalist islamic a fost răsturnat de forţele SUA în 2001, scrie theconversation.com.

În anul fiscal care s-a încheiat în martie 2020, talibanii ar fi adus 1,6 miliarde de dolari SUA, potrivit Mullah Yaqoob, fiul liderului spiritual taliban Mullah Mohammad Omar, care a dezvăluit sursele de venit ale talibanilor într-un raport confidenţial comandat de NATO şi ulterior. obţinut de Radio Free Europe / Radio Liberty, scrie theconversation.com

În comparaţie, guvernul afgan a adus 5,55 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.

Presa internaţională a descoperit ce păţesc companiile care nu vor să plătească birul.

Un exemplu în acest sens este şi cazul unui combinat chimic din nordul Afganistanului, singurul producător de îngrăşăminte din ţară. Atunci când compania a refuzat să plătească, anul trecut, talibanii au aruncat în aer conducta de gaz care alimenta combinatul. După această operaţiune, angajaţii au fost nevoiţi să dea din salariile lor câte 14% către talibani, aproape de cinci ori mai mult decât taxele plătite guvernului, scrie profit.ro

Un alt exemplu este cel al perceperii de tarife pentru utilităţi, cum este electricitatea, deşi nu talibanii sunt cei care furnizează serviciile. La fiecare două luni era vizitat un "colector de taxe" în districtul Chardara, din nordul Afganistanului, şi emisă o chitanţă care demonstra că şi-a achitat impozitul şi utilităţile, scrie agenţia de presă Reuters într-un articol pe tema modului în care se finanţează talibanii. Serviciul este profesionist, spune acesta, dar chitanţa pe care o primeşte nu poartă numele companiei afgane de electricitate, controlată de stat, ci are imprimat un logo al talibanilor.

Droguri - 416 milioane de dolari

Revenind la fiscalitate, The Conversation scrie că Afganistan a fost responsabil pentru 84% din producţia mondială de opiu pe parcursul celor cinci ani care s-au încheiat în 2020, conform Raportului Naţiunilor Unite privind drogurile din 2020, o bună parte din câştigurile ilicite de pe urma opiului ajungând la talibani. Grupul impune o taxă de 10% pe fiecare verigă a lanţului de producţie a drogurilor, potrivit unei analize din 2008 a Afghanistan Research and Evaluation Unit, o organizaţie independentă de cercetare din Afganistan.

Sunt, astfel, taxaţi fermierii care cultivă mac opiaceu, laboratoarele care îl transformă în drog şi traficanţii care îl scot din ţară pentru vânzare.

Minerit - 400-464 milioane de dolari

O activitate lucrativă pentru talibani este şi extragerea de minereu de fier, cupru, aur, zinc şi alte metale, marmură şi metale rare. Atât micile afaceri din acest domeniu, cât şi marile companii miniere afgane îi plătesc pe talibani pentru a le permite să îşi desfăşoare operaţiunile.

Autorităţile afgane au estimat că talibanii încasează anual circa 400 de milioane de dolari de pe urma sectorului minier. Raportul NATO estimează o sumă mai ridicată, de 464 milioane de dolari, în urcare de la numai 35 milioane dolari în 2016.

Donaţii - 240 milioane de dolari

Talibanii primesc sume importante de la donatori privaţi, în multe cazuri de la organizaţii, considerate a fi caritabile, din state din zona Golfului. Donaţiile totalizează 150-200 de milioane de dolari anual, potrivit Afghanistan Center for Research and Policy Studies.

Aceste organizaţii, care trimit fonduri şi talibanilor, se află pe lista SUA cu grupări care finanţează terorismul. Persoane private din Arabia Saudită, Pakistan, Iran şi ţări din regiunea Golfului Persic îi finanţează, de asemenea, pe talibani, contribuind cu circa 60 de milioane de dolari anual la Reţeaua Haqqani, afiliată talibanilor.

Exporturi - 240 milioane de dolari

În parte ca operaţiuni de spălare de bani, talibanii importă şi exportă diferite bunuri de consum, potrivit Consiliului de Securitate al ONU. Printre afacerile afiliate acestora se află, de exemplu, compania multinaţională Noorzai Brothers Limited, care importă piese auto şi vinde vehicule asamblate şi piese de schimb.

Veniturile nete ale talibanilor din exporturi erau estimate la circa 240 de milioane de dolari pe an. Acestea includ şi exporturi de mac opiaceu şi minereuri obţinute, astfel că ar putea exista unele suprapuneri cu sumele estimate pe segmentele respective.

Imobiliare - 80 milioane de dolari

Talibanii deţin proprietăţi imobiliare în Afganistan, Pakistan şi posibil alte state. Venitul estimat din această sursă este de circa 80 de milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite