Fiscul american acuză Facebook de sifonarea taxelor cu ajutorul unor subsidiare din Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook îşi canalizează profiturile către Irlanda, unde taxa pe profit este de 12,5% faţă de 35% în SUA
Facebook îşi canalizează profiturile către Irlanda, unde taxa pe profit este de 12,5% faţă de 35% în SUA

Fiscul american acuză Facebook că şi-a diminuat taxele cu miliarde de dolari prin transferul unor drepturi de proprietate intelectuală în Irlanda, scrie Reuters.

Departamentul american al Justiţiei a iniţiat miercuri un proces împotriva Facebook într-un tribunal din San Francisco, încercând să forţeze reţeaua socială să trimită către IRS documentele solicitate de către aceasta în investigaţia sa.

Mai exact, Facebook şi-a transferat drepturile de folosire a reţelei sociale către un holding din Irlanda, unde cota de taxare este de 12,5%. În acest mod, compania şi-a redus veniturile taxabile din SUA, stat care are o rată de taxare de 35%.

Facebook a negat că ar fi făcut vreo ilegalitate. „Facebook se supune tuturor regulilor aplicabile şi reglementărilor din ţările în care operăm“, a declarat Anteneh Daniel, purtător de cuvânt al companiei.

Potrivit documentelor depuse la dosar, Facebook Inc a vândut în 2010 drepturile de exploatare a platformei din afara SUA şi a Canadei către Facebook Ireland Holdings. Mai departe, aceasta a încheiat un contract de utilizare a reţelei sociale cu o subsidiară a sa tot din Irlanda, numită Facebook Ireland Ltd. Aceasta plăteşte o serie de tarife către compania-mamă, astfel că abia face profit. Spre exemplu, în 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, Facebook Ireland Ltd a realizat venituri de 4,8 miliarde de euro, dar profitul raportat a fost de doar 13 milioane de euro.

Facebook Inc putea să licenţieze drepturile intelectuale direct către Facebook Ireland Ltd, dar atunci ar fi trebuit să raporteze acele venituri în SUA şi deci să plătească taxele aferente. Mai mult, dacă Facebook Ireland Holdings plăteşte mai puţin companiei-mamă din SUA decât încasează de la Facebook Ireland Ltd, acest lucru permite ca banii să se acumuleze în Irlanda, unde taxarea este mai mică.

Orice companie din Europa, inclusiv România, care vrea să semneze un contract de publicitate cu Facebook, trebuie să semneze cu filiala din Irlanda.

Structurile fiscale complexe utilizate de marile companii din domeniul tehnologiei, precum Google, Amazon şi Apple, au făcut ca guvernele din întreaga lume să investigheze în ultimii ani tranzacţiile acestora cu entităţile afiliate. De asemenea, a fost lansat un program de rescriere a sistemelor fiscale pentru ca prin tranzacţiile intragrup şi preţuri de transfer să nu se mai evite plata taxelor.

Mai multe investigaţii au loc în Uniunea Europeană în privinţa facilităţilor oferite de către guvernul irlandez marilor companii care ajung în Irlanda.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite