FMI cere statelor din Europa Centrală măsuri de stimulare a economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI cere schimbarea strategiei de luptă împotriva crizei economice din Europa
FMI cere schimbarea strategiei de luptă împotriva crizei economice din Europa

FMI a recomandat aplicarea unor stimuli pe termen scurt pentru majoritatea ţărilor din Centrul Europei, ale căror economii traversează  una dintre cele mai dificile perioade şi unde recesiunea din zona euro a temperat speranţele unei redresări rapide.

În regiunea Europei Centrale, economia Cehiei se contractează într-un ritm tot mai accelerat, în timp ce Ungaria se află pe marginea prăpastiei, fiind la un pas de recesiune. Pe de altă parte, în Polonia, ţara cea mai mare dintre cele trei, ecomomia este aproape de stagnare după ani de creştere susţinută.

Toate aceste trei economii, care se bazează pe exporturi către zona euro, se află în pericol de a se deteriora din cauza cererii slabe, potrivit lui Masanori Yoshida, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în Cehia, citat de publicaţia „The Wall Street Journal”.

Prin urmare, creşterea cheltuielilor guveramentale pentru a stimula economia şi pentru a crea noi locuri de muncă este justificată. „Politicile de stimulare pe termen scurt ar trebui orientate spre susţinerea economiei şi pentru a evita alte derapaje”, a declarat Yoshida.

Austeritatea, obicei vechi

Timp de ani de zile, regimul auster a fost fost una dintre principalele priorităţi pentru multe ţări ex-comuniste din Europa.  Încă din anii 1990, Polonia a introdus în Constituţia sa condiţiile datoriei prescrise de 60% din PIB, cu ani înainte ca Uniunea Europeană să folosească acelaşi model.

Partidul polonez de centru-dreapta Platforma Civică a venit la putere în 2007, cu promisiuni care vorbeau despre impozite mai mici şi politici de stat mai flexibile. De asemenea, cehii au pus mare preţ pe cumpătarea severă care le-a transformat ţara într-una dintre cele mai puţin îndatorate din Europa, anul trecut atingând un nivel de aproximativ 46% din PIB.

Ungaria, ţară cu datorii aproape duble decât Polonia, a pierdut accesul la pieţele financiare în 2008 şi a fost nevoită să apeleze la un plan de salvare din partea UE şi FMI.

Creştere economică mai presus de orice

În ciuda eforturilor de reducere a cheltuielile, în ultima perioadă sumele din trezoreriile ţărilor s-au redus simţitor. În timp ce Polonia abia a înregistrat o creştere uşoară în primul trimestru al acestui an, iar contracţia din Cehia s-a accentuat şi mai puternic, Ungaria a respins condiţiile Bruxellesului care impuneau măsuri mai dure de austeritate.

Deşi UE a impus ca limita maximă a deficitului bugetar să nu depăşească 3% din PIB, această regulă a fost de mai multe ori încălcată de ţări din comunitate. În total, 20 din cele 27 de ţări membre, printre care se numără şi cele trei ţări central-europene, sunt supuse unui proces de revizuire a politicilor din cauza nerespectării limitei.

Cu toate acestea, Cehia ar trebui să relaxeze regimul de austeritate şi să realizeze cheltuieli pentru stimulaarea creşterii, potrivit declaraţiilor şefului misiunii FMI în Cehia.

În ce priveşte Polonia, guvernul ar trebui să identifice domeniile care mai pot suporta reduceri de cheltuieli, însă investiţiile publice ar trebui să fie ferite de reduceri.  De asemenea, FMI a încurajat relaxarea politicilor monetare atât în cazul Poloniei, cât şi al Cehiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite