Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

FMI reduce prognoza pentru economia globală la 3,4% pentru anul 2016, considerat plin de „mari provocări“

0
19 Jan 2016 15:16:05
Autor: Laurentiu Gheorghe
Perspectivele economiei mondiale în 2016 au fost revizuite în sens negativ FOTO AP
Perspectivele economiei mondiale în 2016 au fost revizuite în sens negativ FOTO AP

Prognozele privind evoluţia economiei globale în 2016 sunt reduse rând pe rând, pe măsură ce indicatorii macroeconomici nu se ridică la valorile anticipate. Iar investitorii părăsesc pieţele considerate cu risc ridicat, îngrijoraţi de ieftinirea petrolului şi a materiilor prime.

Marţi a fost rândul FMI să anunţe o corecţie negativă a perspectivelor de creştere globală, din cauza prăbuşirii cotaţiilor la bursele de mărfuri, a blocajului politic care împinge şi mai adânc în recesiune Brazilia, a ieftinirii petrolului care pune la grea încercare producătorii din Orientul Mijlociu iar aprecierea dolarului taie din avântul economiei SUA.

Economia globală va avea o expansiune de 3,4% în acest an, conform ultimei prognoze a FMI în raportul revizuit ce prefaţează Perspectiva Economiei Mondiale, publicat marţi. În ediţia din octombrie 2015, FMI avansa cifra de 3,6% pentru 2016. Totodată a fost redusă şi prognoza pentru 2017, la 3,6% în scădere faţă de estimarea anterioară de 3,8%.

Previziunile FMI sunt o slabă consolare la pentru un an care a avut un debut dezolant pentru pieţele financiare. Indicele bursier din SUA, Standard&Poor’s  500, a avut cel mai prost început de an din istorie, iar prăbuşirea cotaţiilor petroliere, corelată cu întărirea politicii monetare a Fed, a provocat fuga investitorilor de activele cu risc mai ridicat din întreaga lume.

Riscurile care ameninţă dezvoltarea economiei mondiale


„Anul care de abia a început vine cu mari provocări, iar decidenţii politici trebuie să găsească soluţii de supravieţuire pe termen scurt şi la posibilităţile de stimulare a dezvoltării, dar în acelaşi timp să nu piardă din vedere perspectivele pe termen lung”, a afirmat economistul şef al FMI, Maurice Obstfeld, în articolul care însoţeşte raportul.

Potrivit FMI, economia globală a avansat anul trecut cu 3,1%, cel mai lent ritm după recesiunea din 2009. Creşterea pieţelor emergente şi a statelor aflate în dezvoltare a încetinit în 2015 pentru al cincilea an consecutiv.

Riscurile din economia mondială sugerează creştere mai lentă, iar lumea se confruntă cu trei mari ajustări, încetinirea pieţelor emergente, trecerea Chinei de la o creştere susţinută de exporturi şi producţie la una alimentată de consumul intern şi renunţarea treptată de către Rezerva Federală a Statelor Unite la politica dobânzilor ultra-scăzute.

FMI avertizează că dezvoltarea economiei mondiale poate fi deturnată de la parcursul normal dacă aceste probleme nu sunt administrate corect.

Perspectiva de creştere a economiei mondiale şi turbulenţele de pe pieţele financiare umbresc lucrările Forumul Economic Mondial care are loc în această săptămână la Davos, la care vor fi prezenţi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi guvernatorul băncii centrale din India, Raghuram Rajan, alături de peste 2.500 de oficiali, şefi de companii, investitori şi membri ai mediului universitar.

Economiile emergente încetinesc ritmul de creştere

Unul dintre motivele înrăutăţirii perspectivelor mondiale este revizuirea în scădere a estimărilor de creştere economică în ţările emergente. FMI a redus prognoza pentru aceste economii de la un avans de 4,5% anticipat în octombrie la unul de 4,3%. Potrivit Fondului, în regiunile emergente economia a crescut cu 4% în 2015.

Analiştii FMI au menţinut prognoza pentru economia Chineză la 6,3% pentru 2016. În cazul Braziliei, estimarea a fost redusă cu 2,5 puncte procentuale, la o contracţie de 3,5% în 2016. Pentru Rusia, Fondul se aşteaptă la o contracţie de 1% în acest an, în timp ce în octombrie anticipa un declin de 0,6%.

În cazul economiilor dezvoltate, FMI prognozează o continuare a redresării, modestă şi inegală.

Fondul a redus estimarea privind avansul din SUA în acest an, de la 2,8% la 2,6%, cu un impact al dolarului puternic asupra producţiei, în timp ce preţurile scăzute ale petrolului vor limita investiţiile de capital.

FMI a îmbunătăţit prognoza referitoare la zona euro cu 0,1 puncte pentru acest an, la o creştere de 1,7%. Pentru Japonia a fost menţinută estimarea privind avansul economiei cu 1% în 2016, precum şi pentru Marea Britanie cu 2,2%.

FMI a reiterat apelul ca politica monetară să rămână relaxată în ţările dezvoltate, iar guvernele să crească cheltuielile publice acolo unde este posibil şi să continue reformele structurale.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările