Fostul guvernator al Băncii Angliei: Economia mondială păşeşte către o nouă criză financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, susţine că SUA ar putea suferi un armageddon financiar FOTO Reuters
Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, susţine că SUA ar putea suferi un armageddon financiar FOTO Reuters

Prăbuşirile din trecut au creat noi gândiri şi reforme, dar nimic nu s-a schimbat din anul 2008, spune fostul şef al Băncii Angliei.

Lumea păşeşte către o nouă criză economică şi financiară, care va avea consecinţe devastatoare pentru sistemul democratic al pieţelor, susţine fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, citat de The Guardian.

King, care a fost guvernatorul al Băncii Angliei între 2003 şi 2013, când sistemul bancar aproape s-a prăbuşit şi a existat o scădere economică profundă, a declarat că rezistenţa la o nouă gândire înseamnă o repetare a haosului din perioada 2008-2009. King susţine că nu a existat chestionare fundamentală a ideilor care au dus la criza de acum un deceniu.

„Altă criză economică şi financiară ar fi devastatoare pentru legitimitatea unui sistem democratic al pieţelor. Prin respectarea noii ortodoxii a politicii monetare şi prefăcându-ne că am făcut sistemul bancar sigur ne îndreptăm către acea criză”, a declarat King.

El a adăugat că SUA ar suferi un „armageddon financiar” dacă băncii sale centrale – Rezerva Federală – i-ar lipsi muniţia necesară pentru a combate un alt episod similar cu creditele ipotecare subprime.

King a mai spus că după Marea Depresiune din 1929 a existat o gândire nouă şi o schimbare intelectuală.

„Nimeni nu se poate îndoi că trăim din nou o perioadă de tulburări politice. Însă nu a existat nicio chestionare comparabilă a ideilor de bază care stau la baza politicii economice. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a precizat el.

Fostul guvernator al Băncii Angliei a declarat că climatul economic şi politic a fost rar atât de tensionat, el referindu-se la războiul comercial SUA-China, protestele din Hong Kong, problemele din ţări emergente esenţiale, precum Argentina şi Turcia, tensiunile în creştere între Franţa şi Germania vizavi de direcţia viitoare a euro şi conflictul politic în creştere din SUA, într-un moment în care dispoziţia SUA de a acţiona precum poliţistul lumii este pe cale de dispariţie.

„Undele de la suprafaţa politicii au devenit valuri zdrobitoare, în contextul în care vântul schimbării a câştigat putere”, a spus el.

King a declarat că economia mondială este captivă într-o capcană a creşterii slabe, iar recuperarea de după criza din 2008-2009 a fost mai slabă decât cea de după Marea Depresiune.

„După Marea Inflaţie, Marea Stabilitate şi Marea Recesiune, am intrat în Marea Stagnare”, spune King. În 2013, el afirma că fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers a reintrodus conceptul de stagnare seculară, o perioadă permanentă de creştere slabă în care ratele ultra-mici ale dobânzii sunt ineficiente. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite