Gazprom ameninţă că va impune „limitări“ statelor europene care vor ajuta Ucraina cu gaze naturale. Slovacia şi Polonia, primele ţări vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slovacia şi Polonia sunt primele state vizate de declaraţiile şefului Gazprom
Slovacia şi Polonia sunt primele state vizate de declaraţiile şefului Gazprom

Gigantul rusă Gazprom ar putea impune „limitări“ statelor europene în cazul în care acestea ar livra Ucrainei gaz importat din Rusia, a avertizat Alexei Miller, preşedintele companiei.

„În mod normal, nu se poate efectua o schimbare a direcţiei fluxului în gazoduct. Dar, dacă vom depista vreo redirecţionare a fluxului de gaze la staţii de măsurare a parametrilor fluxului din Europa, am putea impune restricţii“, a avertizat Miller, potrivit Moscow Times.

Mai exact, Miller avertizează în privinţa folosirii „fluxului invers“ pe conducte, care ar permite unor state precum Slovacia sau Polonia să acorde gaze naturale.

Rusia a sistat livrările de gaze către Naftogaz la jumătatea lunii iunie, în contextul restanţelor de 4,5 miliarde de dolari acumulate de Kiev, al neînţelegerilor privind preţul oferit de ruşi pentru Naftogaz şi pe fondul semnării de către ucraineni a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. În schimb, livrările de gaz rusesc spre UE, prin Ucraina, nu sunt afectate.

În aprilie, Ucraina a semnat un contract cu Slovacia prin care Kievul ar primi gaz rusesc printr-o conductă abandonată care ar urma să fie reabilitată.

Ucraina a propus Comisiei Europene să importe din ţări europene gaz livrat direct acestora de către Rusia. Mai exact, s-ar putea face un „export teoretic“, pe hârtie, al gazului destinat unor state, iar ucrainenii să îl intercepteze până ca „aurul albastru“ să depăşească graniţa statului. În acest fel nu este nevoie ca gazul rusesc să tranziteze Ucraina, să ajungă în ţările vizate şi apoi să fie pompat înapoi prin alte conducte.

Realizarea de conducte cu flux reversibil este una dintre metodele prin care Uniunea Europeană încearcă să îşi reducă dependenţa de către Rusia în privinţa gazelor. Pe de altă parte, contractele de achiziţie a gazelor pe care Gazprom le are cu statele europene interzic în mod explicit revânzarea gazului rusesc. De asemenea, contractele Gazprom mai conţin o altă clauză, numită „take or pay“, prin care clienţii sunt obligaţi să plătească toată cantitatea contractată, chiar dacă nu au importat fizic atât de mult, din cauza reducerii consumului. Aceste două clauze sunt analizate de către Comisia Europeană în cadrul investigaţiei antitrust declanşată împotriva Gazprom. Executivul comunitar acuză gigantul rus că prin aceste clauze blochează concurenţa. Gazprom riscă o amendă de 15 miliarde de dolari.

Gazprom a livrat anul trecut 162 de miliarde de metri cubi de gaze în Europa.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite