Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Gazprom anunţă că va creşte cantitatea de gaze livrată Europei, pe fondul scumpirilor

3
27 Sep 2021 08:29:25
Autor: Afrodita Cicovschi
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% 
din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate 
din Asia şi întreruperilor.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

După ce a negat că ar fi scăzut cantitatea de gaze livrată Europei, Gazprom a spus că este pregătit să crească livrările, pe fondul majorării preţurilor, fiind dispus să încheie mai multe contracte.

Referindu-se la nivelul gazelor stocate în Europa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat: "Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor".
 
Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este "un furnizor de încredere", scrie Reuters
 
Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europa să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.
 
Peskov a reafirmat că Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor de gaze.
 
"Este Gazprom pentru mai mult, pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sunt principalii noştri parteneri", a afirmat oficialul rus, citat de Interfax.
 
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori. 
 
Anterior, Grupul rus Gazprom PJSC a respins acuzaţiile că împiedică livrările de gaze naturale spre Europa, în condiţiile în care regiunea se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, transmite Bloomberg.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ludwig
27.09.2021, 08:54:37

Rusia e rupta de foame, 80% din pib e facut din exportul de gaze si petrom....daca nu vand dau faliment..

+12 (16 voturi)
Groza Carmen
27.09.2021, 20:39:18

Ah, au indexat prețul! Oare cum poate fi numită speculația în care Rusia, proprietara tuturor depozitelor mari de gaze in Germania și Austria au consumat toată vara gazul din depozite fără să le suplinească proporțional, cu toate că erau obligați contractual, ca mai apoi toamna să anunțe noi prețuri ridicate cu știință de cauză dar cu depozitele complet goale... La fireasca solicitare a prețurilor echilibrate de către nemți, rusii au statuat deschiderea completă a NordStream-2, contrar tuturor prevederilor și regulațiilor interne a UE - în mănăstire străină cu propria biblie. Deci, nu un proiect economic ci unul politic, speculativ și oprimant, lasați vrăjeala!

-12 (12 voturi)
J0369 Wollf
27.09.2021, 22:49:47

Inteligent jucat de catre rusi...ei au creat criza ...ei o rezolva...

Modifică Setările